2011-11-05

Brooklyn Sorachi Ace

Soraci Ace är en öl på 7,6 % från Brooklyn Brewery. Stilen är i grunden en belgisk saison med sina rätt tuffa orena smaker, men här har man tonat ner den mesta jästigheten för att ge plats åt en enda humlesort: Sorachi Ace

Denna humlesort är en korsning av framför allt Saaz och Brewer's Gold som togs fram av japanska Sapporo med målet att skapa en hög-alfa-humle, alltså en humle med hög beska. Det fick de, men på köpet kom en rejäl smak av citron. Något som de kanske inte tänkt sig, men om man använder den som bitterhumle tidigt i koket så försvinner citronsmakerna. Så de var nog nöjda i alla fall.

När jag vrider upp korken från den stora flaskan hörs en rejäl smäll, här finns det kolsyra! Trots att jag häller upp under viss försiktighet bildas fort ett jättehögt och hårt varmvitt skum. Jag noterar såväl antydningar till kylgrumlig och en del små fina bubblor i vätskan, som för övrigt är ljus-guld (12 EBC). Massor av skumrester blir kvar på glaset.

När jag doftar så dominerar en frisk ton av citron. Hela citroner, pressad citronsaft, nyrivna citronskal. Det finns också en kryddig ton av vitpeppar och chili i bakgrunden liksom lite apelsinjuce. ”Friskt och färskt” är ord jag noterade. Viss sötma. Doften får mig mest att tänka på amerikansk öl i stilar som APA/AIPA/DIPA.

Smaken är torr med massiva mängder citrongodis… När jag var liten i mitten på åttiotalet fanns det en sorts godis i prassliga påsar som såg ut som små apelsin/citron-klyftor gjorda i färgat socker. Den här ölen smakar som de gula i den påsen! I övrigt finns en lätt ton av belgisk jäst som håller sig i bakgrunden och inte tynger ner smaken. Citron. Massor av citron. Beskan är len och balanserad, trots all alfasyra i den här humlen. Eftersmaken är ren med en mjuk sötma och aningar av belgisk jästighet. Den är rätt lätt, trots all humle och den höga alkoholhalten, den är mycket uppfriskande. Ingen märkbar alkohol. Medelstor kropp.

Kolsyran är medelstor, de många små bubblorna friska. Vätskan är halvtorr.

Det hade varit lätt att göra en rätt enkel och enkelspårig öl med den här speciella humlesorten. Men tack vare de belgiska tonerna som ligger på lur i bakgrunden så blir den på samma gång fräsch och lättdrucken utan att vara simpel. Mycket väl utfört, en av 2011 års hittills bästa öl!

Caroline som jag delade flaskan med började rätt fort prata om hur väl den här ölen skulle passa till kokt vit fisk med en citron- och svartpepparsås. Jag kunde inte annat än hålla med.

Betyg: 4,43. Tillgänghet: Systembolagets exklusiva nyheter 1 juni 2011 (lagerstatus). Pris: 109:00 för 750 ml. Bäst före: 1 januari 2012.

1 kommentar:

  1. Pretty much the exact same rating I gave this amazing beer back at the beginning of the summer :)

    SvaraRadera