2011-11-10

Ölvisholt Brugghús Jólabjór - igen


Ölvisholt Brugghús är det i Sverige mest kända isländska bryggeriet, tack vare dess distributör Wicked Wine.

Jólabjór heter deras julöl, en rökt bock på 6,5 %. Jag drack den under mellandagarna 2010 då den fick klart godkända 3,88 i betyg (länk).

Eftersom jag idag fått ett varuprov av de snälla människorna på Wicked Wine tänkte jag lite snabbt rafsa samman en beskrivning, omdöme och betyg. Och inte skriva om den i mars när den är slut, som det har en förmåga att bli…

När jag häller upp ölen ser jag en brun klar vätska och ett tvåfinger-skum. Inga skumrester på glaset när det sjunker ner till ett lätt lock på vätskan.

Doften är maltmättad med en lätt beska. Rökig på ett Bamberg-vis; lite rökt chark, lite skogsbrand. Det finns också en lätt kryddighet – grillkrydda? Lite kungsmynta? Prydligt och mycket tyskare än vad jag minns.

Smaken är först sötsyrlig – lite som lemonad. Sedan kommer den där klassiska Bamberg/Weyermann-rökigheten, men bara lätt. Sötman ligger kvar när den mesta rökigheten tonar bort. Citron-toner i den beska som kommer fram. Smakerna är maltiga och mjukt söta, som det ska vara i en bock. Eftersmaken är balanserad och väl sammanhållen med en mjuk rök i slutet.

Kolsyran är ganska stark, men de små bubblorna bildar ett mjukt skum i munnen innan de försvinner iväg. Vätskan är mjuk och len.

Idag blir betyget faktiskt aningen högre än förra året. Frågan är hur mycket jul denna fina rökbock är, om jag nu ska vara på det humöret.

Betyg: 3,90. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2011 (lagerstatus). Pris: 28:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 220913.

1 kommentar:

  1. Själv ska jag nog köpa passa på att köpa en låda på en gång av den här. ;)

    SvaraRadera