2011-11-13

S:t Eriks God Jul Barley Wine

Det var en lite funderande innan jag kom fram till vilken öl jag skulle recensera nu. I morgon släpps julölen, så det kanske vore klokt att recensera någon av de julöl jag fått skickade till mig i veckan. Då borde det ju vara någon ny för året, och någon som det kanske kan vara smart att köpa på en gång eftersom den riskerar att ta slut innan dopparedagen?

Svaret blev rätt snart S:t Eriks God Jul, ett engelskt barley wine på 8,5 % som Galatea låtit Jessica Heidrich brygga på Sigtuna Brygghus. Lite ovanligt nämner pressmaterialet ingenting om malt- eller humlesorter, bara att den inspirerats av engelsk jultradition.

Färgen är djupt brun-röd (35 EBC). vätskan är klar. Det låga varmvita skummet sjunker sakta ner och lämnar såväl skumrester som alkoholgardiner på glaset.

Den oväntat lätta doften är mycket maltig och något söt. Toner av nyknäckta nötter och mognat starkvin framträder. Lite mjuk alkohol och en försiktig torr beska.

Smaken är kraftfullare än doften: Mjuka söta toner inleder och därefter en snabbt passerande ren beska. Lite nötter och aningar av vitt portvin, lite läder och torkade frukter. Stor kropp. Eftersmaken är mjuk med en värmande alkoholton, mjuka beska gräsiga toner, lite torra smaker av nyskördade blommor och maltgodis.

Kolsyran är mild och mjuk, bubblorna medelstora. Vätskan är medelmjuk.

Ett barley wine utan krusiduller eller specialeffekter. Kommer troligen att bli bättre av 1-2 års undangömmande. Jag hade nog väntat mig lite mer.

Betyg: 3,23. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment vintern 2011 (lagerstatus). Pris: 21:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2012-07-22.

Bild: Galatea.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar