2011-11-21

Göteborg Porterfestival 2011 - I


Under det att Alla Andra Svenska Ölbloggare™ frotterade sig på Örebro Öl & Whiskeyfestival så valde jag att ta bil och fru till Göteborg, där den tredje upplagan av Göteborg Porterfestival genom tiderna gick av stapeln.

Jag valde att boka ett paket med en natt i superior-dubbelrum och biljetter till festivalen för 1.370:00 vilket jag tyckte var helt okej, speciellt som parkering ute ingick. Det var faktiskt väldigt lyxigt att bara ta hissen till sitt rum om man kände för en liten paus i porterdrickandet. Eller bara gå på en egen toalett!

Hotellrummet.
Arrangemanget utspelade sig alltså på Hotell Novotel. Vilket inte bara är ett ****-hotell, utan också det hus där Carnegie-bruket låg under nära 200 år. Så en mer passande lokal är svårt att hitta. Eller, ja, hotellet har delar av fasaden kvar av bryggeriet, resten är utblåst och nybyggt. Utom vissa delar som jag nog återkommer till.

Nå, vi hade startat resan halv åtta från Linköping på morgonen, så vi var framme rätt lagom till festivalens öppnande 12. Frugan tog spårvagnen till Haga för lite shoppande, jag köade under tiden i lobbyn för att få min stämpel och röstsedel samt instruktionen att följa ljudet för att hitta rätt.

Vilket inte var så svårt med tanek på de ljudvolymer som två män med säckpipa får fram: Detta var nämligen introduktionen till festivalens öppnande. Sedan hölls ett kort välkosttal och medlemmarna i Porter Drinkers Association vände sig mot Carnegie-vörtpannan och skålade i porter för att högtidligt inviga festivalen.

Något lite om festivalen då: Det är ett arrangemang av Porter Drinkers Association och Svenska Ölfrämjandets Göteborgssektion tillsammans med Novotel. Festivalen hålls under senhösten vartannat år och det här är som sagt tredje gången den hålls. Besökssiffrorna är intressanta:
 • 2007 - 250
 • 2009 - 400
 • 2011 - 680
Vilket flera av arrangörerna jag pratade med återkom till: De var glatt överraskade och lite förvånande över det stora intresset.

Det är ju ärligt talat en ganska smal festival, om man tänker efter. 100 % mörkbrun och svart öl. Visst finns variation – engelsk porter, irländsk torr stout, välhumlade svarta öl i amerikansk stil och imperial-varianter. Men ändå: Inget ljust eller mellanmörkt, inga belgare och inte en IPA i sikte!

Och samma helg som Örebromässan. Men arrangörerna verkade nöjda: I de lokaler man har tillgång till, två större konferensrum och en hanfull mindre rum, så får amn in 700 och det var så många biljetter som sålts. Man kan ju inte har fullare än fullt, liksom.

Arrangemanget som sådant påminde en hel del om SMÖF… En arrangör har köpt all öl, man betalar med klippkort och alla som jobbar är där ideellt. Vilket faktiskt gör stämningen avslappnad och familjär, visst fanns det någon skavank här och var men man får så mycket mer av entusiasm. Och dyrt var det inte: Normal entré kostade 150:00 eller 100:00 för medlemmar i PDA eller SÖ. Och då ingick 5 klipp.

För ett klipp fick man 10 cl av vanlig öl eller 5 cl av de exklusivare.Behövde man fler klipp köpte man 5 stycken för 100 50 kr.

Förutom att sitta, stå eller mingla med en svart öl i glaset så fanns det lite tilltugg i form av ost, choklad eller (på kvällen) ostron. Hotellbaren erbjöd också hamburgare samt fish & chips för de som var hungriga.

Dessutom fanns det ett generöst antal provningar, seminarier och visning av huset. Jag valde att besöka Carnegieprovning och Brygghusvisning.

Nå, vad jag drack framgår av av mitt livebloggande… Fast det går inte riktigt ihop. Jag har 13 kryss på korten, men har bara rapporterat 10 öl. Jag vet att jag drack den utmärkt amerika-humlade Black Rocket Porter, men det saknas ändå öl. Hmfh.

Bland besökarna noterade jag bryggarprofiler från Oceanbryggeriet, Mohawk, Malmö Brygghus och Sandbacka/Gammelstilla. Och säkert någon jag missade.

Jag återkommer med mer från provningen och visningen.

Precis som väntat orkade jag inte med 9 timmars porter, så vid halvåtta valde jag och Caroline att ligga i de bekväma sängarna och kollla TV. Efter det en 3,5 km promenad till Järntorget för en hamburgerare och ett oväntat sammanträffande med Bryggare Bingebo som stolt visade upp ett diplom, Bästa Stark-Porter för Ocean Klippan Porter.

För att sammanfatta så var det en väldigt behaglig, trevlig och lärorik dag. Det var faktiskt skönt att bara vara ”vanlig” besökare någon gång också. Jag besöker gärna Göteborg Porterfesvial igen!

Fast det är klart, det hade varit trevligt med någon porter på cask också.6 kommentarer:

 1. "ett ****-hotell"

  Utifrån övrig text antar jag att det är fyrstjärnigt du menar, men åtminstone jag läste det först som att **** var censur av något fyrbokstavsord.

  SvaraRadera
 2. Om de inte blåste icke-Göteborgare så tror jag nog att 5 extra provsmaker kostade 50 kr :)

  Dugge fanns också på plats bland bryggarna, fast jag kan såklart inte veta ifall du träffade på honom.

  SvaraRadera
 3. @gnoff: Helt rätt. Nej, jag såg inte Dugge. Vi måste gått förbi varandra.

  SvaraRadera
 4. Herr Bark,
  Länken till SMÖF fungerar inte, och Vi har visst intresse av detta. Vi har på egen hand hittat den, men för andra intresserade kan det vara praktiskt att omedelbart kunna klicka.

  Med vänlig hälsning,
  Lord Permanent Secretary,
  PDA

  SvaraRadera
 5. Bästa Lord Permanent Secretary,

  jag har ändrat länken.

  SvaraRadera
 6. Bäste Hr Bark!

  Det är med stort nöje jag läser Eder rapportering från vår Porterfestival. Hr Bark nämner dock att det fanns "...skavanker...". En del är vi säkert medvetna om redan, men det vore förmätet att inte lyssna på en så van festivalbesökare som Hr Bark själv.

  Således ber jag Eder att, om Hr Bark inte tänker berätta om dessa skavanker i en senare blogg, Hr Bark kanske kunde ta Eder tid att nedteckna dessa av Eder upplevda skavanker i ett dokument och skicka till porter@porterfestival.se.

  Sammalunda gäller naturligtvis även övriga gäster på vår festival, som vill hjälpa oss i vårt förbättringsarbete!

  Vänligen

  Porter Drinkers Association

  Prytz
  Lord President
  Generalkommissarie för Porterfestivalen

  SvaraRadera