2011-11-07

Thisted Black Ale

Vi har fått några öl från Thisted Bryghus på Systembolaget senaste tiden. Det beror nog på att de gör en del bra öl. Och på att de fått svensk distribution i form av Elixir Wine.

En av dem var Black Ale, en svart öl på 8,2 % där heta stenar lagts i vörten för att genom karamellisering få fram speciella smaker, en teknik som annars mest används i den traditionella tyska stilen steinbier. Men den här är lite löst klassificerad som en engelsk stout.

Färgen är mörkt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det fasta fingertjocka skummet är kompakt och varmt. Nästan inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften är söt och bitter. Lite syrlighet, tydliga toner av sötlakrits, chokladkakor, färska snittblommor och en hel del rostade karamelltoner.

Smaken är torr och mycket rostad. Besk humle och svartmalt-syrlighet ger balanserad stout-smak. Lite lakrits och digistive-kex. Milda medelmjuka smaker. Lätt torr kropp. Eftersmaken har en del värmande alkohol och rena beska toner, rostad malt och en lätt sötma.

Kolsyran är medelstark. Små skarpa bubblor kittlar tungan. Vätskan är lätt och något torr.

En trevlig stark stout med bra balans.

Betyg: 3,53. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter september 2011 (slutsåld). Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 11 05 12.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson8 november 2011 kl. 13:49

    Denna ale är enormt god. Bark,du kunde inte ha beskrivit den bättre. Sorgligt men sant så är den så gott som slut på Systembolaget. Bryggeriets Limfjordsporter är också bra.
    Hoppas att ölen återkommer eller några andra öl från detta lilla bryggeri. Hitintills så har jag inte köpt någon dålig öl där ifrån.

    SvaraRadera