2011-11-16

Notiser LXI


Det danska mikrobryggeriet Løkken Bryghus gick idag i konkurs. Allt enligt Beerticker.dk. Å andra sidan, med 3 öl och 3 recensioner på Beer Advocate så verkar de inte övertygat speciellt många innan dess heller.

= = =

Pilsner.nu lottar ut ett par sexpack ölglas från Slottskällan på Facebook! Länk.

= = =

De flesta av oss har väl hört om pilsnerns födelse 1838, när Pilsens bryggare hällde ut sin gamla dåliga öl på stadens torg för att lansera sin nya ljusa välhumlade lager? Jag har också dragit den på diverse provningar.

Den tjeckiska ölboggen Piviní Filosof försöker verifiera den, men hittar i stället en teori till en  helt annan bakgrund till stilens födelse: Böhmerna försökte snarare kopiera den stora hypen från England, bitter beer (som pale ale då kallades). Intressant läsning: Länk.

= = =

På väg till Örebro Öl & Whisky-festival i helgen? Då har Ölsvammel en ständigt uppdaterad lista över vilka öl som finns: Länk.

= = =

Introspektionsvarning: Jag funderar vidare över julölen. En del bloggar tipsar om speciellt lämpliga kombinationer, den ölen passar till inlagd sill, den här till köttbullar och den där till skinkan. Menar de att man ska ha en lite ölbuffé med 6-8 olika sorter, en för varje rätt på tallriken? Det låter faktiskt som en rätt häftig idé, om än inte helt lätt att genomföra praktiskt.

Hos mig har allt detta fokus på den kommande helgen fått det att låsa sig helt. Så jag gör tvärtom: Mina julölsrecensioner kommer från nu inte att skilja sig från andra ölrecensioner, jag kollar på ölen för vad den är.

= = = 

Vermont-bryggeriet Otter Creek råkade i måndags ut för en olycka där en jästank exploderade och öl forsade ut. Ingen människa skadades, och som Real Beer återger, påpekade räddningstjänsten att ingen brand uppstod.

5 kommentarer:

 1. Tack för omnämnandet.

  SvaraRadera
 2. Oj där blev det något fel, det var jag (Stefan - Ölsvammel) som skrev det ovan.

  Har du några planer på att besöka festivalen förresten?

  SvaraRadera
 3. @Stefan - Ölvammel: Nej, jag åker till Porterfestival i Göteborg i stället den här gången.

  SvaraRadera
 4. Göteborg! weee

  Oj, jo alltså, Porterfestival =)
  Klart man ska dit!

  Hade vaga funderingar på att dra både Örebro idag och GBG imorn, men jobbet fick gå först för en gångs skull.

  Blir du kvar i Götet över natten?
  Reza på 3 Små Rum öppnar ett lagrat fat med original Ölfabrikken Porter på lördag, jag och några till drar nog dit på efterfest efter festivalen.

  SvaraRadera
 5. @gnoff: Jo, jag sover över på Novotel. Vi får se hur mycket jag orkar i morgon kväll.

  SvaraRadera