2011-03-30

Epic Mayhem

En öl till från Nyzeeländska Epic Brewing Company: Mayhem, de klassar den själva som en ”American-Style Strong Pale Ale” på 35 BU och 6,2%. Texten på etiketten lovar en hel del:
This isn't your ordinary beer de jour. It is so packed with hop-fuelled flavour and aroma that it will invigorate even the hardest hop-head. Brewed as our special festival beer, only available for a limted time. mayhem will alter your beer reality forever. Enjoy this road to hoppyness with caution.
Doften är humlig med en hel del jordiga och mustiga citrustoner. Mer citron än grapefrukt, dock. Lite metall, skysås, spannmål och frukostflingor. Medel till stark beska med aningen kemiska toner. Den känns aningen tung och tjock.

Färgen är bärnsten (26 EBC); vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är ljus-beige och kompakt. Det sjunker långsamt ner och lämnar lite skumrester på glaset.

Smaken är torr och medelbesk. De torra blommiga humletonerna får mig faktiskt mer att tänka på Storbritannien än USA. Smakerna är genomgående något reserverade, men på samma gång är de rena, mycket balanserade och de jobbar bra ihop. Liet alkohol, torkade frukter och en medelstor beska i eftersmaken, såväl som en lätt metallisk ton.

Kolsyran är stark, men inte speciellt långvarig. Bubblorna är små. Vätskan är torr och lätt.

En ”American Strong Pale Ale”? Knappast. Skulle någon i stället klassat den som en modern torrhumlad engelsk IPA skulle jag protesterat mindre. En ganska bra sådan dessutom. Lite roligt är att de marknadsför den son en engångsbryggd/begränsad upplaga samtidigt som de uppenbart fått priser för den under 5 år.

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter 1 mars 2001 (lagerstatus). Pris: 36:50 för 500 ml. Bäst före: 24.11.11.

2 kommentarer:

  1. Du sätter, nästan på pricken, ord på min egen upplevelse. Bra recension. Igen!

    SvaraRadera
  2. Stycket nedanför har jag läst ett par gånger under ett par dagar, och roas fortfarande väldigt mycket! Tack :)

    "Lite roligt är att de marknadsför den som en engångsbryggd/begränsad upplaga samtidigt som de uppenbart fått priser för den under 5 år."


    Tycker för övrigt Mayhem var riktigt god!

    SvaraRadera