2011-03-24

Good people drink good beer. Or?

Jag har aldrig tvekat inför att blogga om de mest navelskådande detaljer, så…

Fick just en smakprovsflaska av Gonzo Imperial Porter från Flying Dog Brewery, den kommer annars att lanseras 1 april i Systembolagets fasta sortiment.

Och det har varit lite frågor om hur etiketten kommer att se ut. Svaret är att den tecknade versionen av författaren och journalisten Hunter S. Tompson (AKA Gonzo) fortfarande har pratbubblan ”OK! LET'S PARTY!!”, men det blå fältet i nederkanten där det normalt står ”Good people drink good beer - Hunter S. Tompson” nu är tomt.

Anledningen är som jag förstått det att Systembolaget anser att texten strider mot alkohollagen då den på en alkoholförpackning uppmanar till alkoholkonsumtion.

10 kommentarer:

 1. Jag kan tycka att det är tramsigt att dom "SB" tycker att citatet uppmanar till det då det inte är en suparöl. Men är glad att den kommer till fasta sortimentet om 1 vecka. Dom kanske borde fundera på vad Cheap trills kan tänkas betyda när dom tar in den snart som till ett pris är av en tredjedel jämfört med Gonzon. Gissa vilken förpackning som kommer att hittas mest av burk/flasksamlare ute på stan? //David

  SvaraRadera
 2. Det här är ju löjligt. Great Divides "Great minds drink alike" har ju stått på kapsylerna i flera år. Ska de kanske sätta små klistermärken på folkhälsoministern på dem för att censurera den också?

  Man kan tänka sig något i stil med:

  http://www.smbc-comics.com/index.php?db=comics&id=1279#comic

  SvaraRadera
 3. texten var borta redan på k-9 cruiser winter ale som kom i julas, så egentligen ingen nyhet. men det är ändå intressant att de väljer att ändra etiketterna då de var emot det för något år sedan. sen kan man även diskutera huruvida en slogan som
  "good people drink good beer" är uppmuntrande

  SvaraRadera
 4. @viktor: I vintras hade jag fått för mig att devisen inte fanns på K-9 i originalversion, men nu ser jag att jag hade fel. Nåväl.

  SvaraRadera
 5. Man borde gjort om det till "decent people drink decent beer" så hade man kunnat dra sina egna slutsatser. =)

  SvaraRadera
 6. Kan ju avslöja att det står Cheap Thrills - Good beer for good people! På burken. Det är fanimig inte okej...

  SvaraRadera
 7. Gonzo är en favorit kan jag såga. Bishops Arms på Järntorget ville ha något liknande på fat och jag skrev ihop receptet på Järntorgets Arbetarporter.

  Notera att det inte är någon klon eller nedladdat recept utan min hyllning och version till en av mina favoritförfattare Hunter S Thompson (tillsammans med Torgny Lindgren (norrlänning), P O Enqvist (norrlänning), Ben Elton (öldrickare).

  Ralph Steadman som gör de underbara illustrationerna i HST´s böcker gör också dito till Gonzo.

  Nåväl - Cheap Thrill, Good People Drink Good Beer - varför inte, men Systembolaget ville inte se ordet "kamraterna" med stort K på vår etikett till Ocean Glenn No 5. Något om fotboll och öl som inte passade ihop :) Vi fick helt enkelt göra nya...rätt kul om man bortser från ekonomin.

  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  Bäst med HST
  Hells Angels
  Fear and Loathing in Las Vegas
  Fear and Loathing on the campaign trail
  The Curse of Lono (tillsammans med Ralph Steadman)

  SvaraRadera
 8. Den via Systembolaget beställda Gonzon jag har står det inte heller "great minds drink alike" på, varken på etiketten eller på kapsylen.
  "Canis Major" står det på kapsylen tillsammans med något som ser ut som en stjärnbild.

  SvaraRadera
 9. Tog lite tid att ordna med fotografering och uppladdning, men här är bilderna:

  http://img231.imageshack.us/g/cimg2396.jpg/

  SvaraRadera
 10. Det är nog lite dagsformen som styr bolaget. Jag tycker faktiskt att det mesta som utmanar monopolet är kul, vare sig det är finöl från Goose, eller lågprisöl. Jag och polarna ska faktiskt ha en lågprisprovning snart och då får cheap thrills känna på tunga konkurrenter som sofiero, smålands and the likes. Kvällen avslutas med lite gonzo såklart....

  SvaraRadera