2011-03-11

Pils vs. Pils

Våren 1985 lanserade Spendrups Old Gold, vilket skapade en hel del uppmärksamhet. Dels var det en torr besk tysk pilsner, dels var det en då unik förpackning med profilflaska och guldtryck på plastetikett. En favorit på nittiotalet, men 2004 recenserade jag den och gav den betyget 2,42 med en lätt besviken suck.

I februari 2008 återlanserades Old Gold med en nygammal design, ett något ändrat recept och en sänkt alkoholhalt. En tysk premiumpils på 4,7%. Den fick av mig prydliga 4,1 i betyg.

I februari 2011 lanserade Spendrups Premium Pilsner, en tysk preliumpils på 4,7%. Jag gav den 2,7 i betyg.

Men alltså. De verkar ju på beskrivningarna rätt så lika… Eller identiska?

Hög tid för en ölduell!

Jag häller upp dem i likadana glas. Utseendet är helt identiskt. Möjligen har Old Gold något längre livslängd på skummet och aningen mer skumrester. Det är dock små skillnader och utan att ha den här uppställningen hade jag inte sett den. Men färgen på öl och skum är identisk.

Doften… skiljer faktiskt. I Premium Pilsner är den kraftigare, men också sämre. Den är rejält sötare och aningen unken. Lite toner av vanillin, papper och, tja, något slags aningar av bäbiskräks i bakgrunden. Billig. Old Gold, å sin sida, har en lättare torrare doft. Jag vill nog kalla den ”stram”. Aningar av blommor, hö och en lätt beska. Den är väldigt försiktig och jag noterar även här små aningar av papper i bakgrunden, men den är väldigt långt borta. Mycket bättre, men i svagaste laget.

Och nu är det dags att börja dricka! Jag börjar med Old Gold. Frisk, aningen söt, ren, lite frisk, Lite blommor, gräs och en växande beska med aningen metalliska toner. Eftersmaken har en lätt sötma med lite toner av nyskurna tulpaner, lite vitt formbröd och en fortsättning av den fina beskan. Ska jag sammanfatta upplevelsen är ordet ”ren”.

Salta kex.

Premium Pilsner. Jag får direkt en känsla av stor-stark-på-krogen fast med lite mer beska. Rejäl sötma som är lite instängd. Mindre kropp än Old Gold. Den lyckas vara mer intetsägande samtligt som jag känner bismaker av papper/pappersmassa. Beskan är mindre men den har lite syrliga toner. Men mest är det den lite tyngande sötman jag märker. Eftersmaken har en fortsättning av sötman med en långsamt växande något kemisk beska och en märkbar alkoholvärme. Avslutningen är besk med en liten burkig ton.

Kolsyran är starkare i Old Gold, som också har fler och starkare bubblor som räcker längre i munnen. Vätskan är ganska lätt i båda, men Premium Pilsner känns lite söt-kladdigare.

Slutsats: Det känns att de här ölen är släkt med varandra, och vissa av smakerna är gemensamma. Men det är rätt uppenbart att man satsat lite mer på råvarorna i Old Gold, och troligen har dess bryggning och lagring fått ta lite mer tid. En intressant jämförelse.

Old Gold: Pris: 15:50 för 330 ml. Bäst före: 27 jan 12
Premium Pilsner: Pris: 11:90 för 330 ml. Bäst före: 18.01.12

Plötsligt inser jag att datummärkningarna skiljer sig åt ordentligt; Old Gold på kapsylen, Premium Pilsner på baksidesetiketten. Undrar om de är bryggda på olika bryggerier? Eller beror det på Old Golds speciella etikett?

4 kommentarer:

 1. Vad jag vet så bryggs aldrig Old Gold i Vårby bara i Grängesberg...kan ha ändras

  SvaraRadera
 2. Intressant, jag trodde det var samma öl...

  SvaraRadera
 3. @Fredrik: Det var vad jag också misstänkte.

  SvaraRadera
 4. Sven-David Svensson13 mars 2011 kl. 10:33

  Spendrups Premium pilsner prvade jag i Fredags kväll. Ett guldgult öl med klent skum som försvinner snabbt. Gräsiga halmiga humle dofter. Doften går igen i smaken som kompletteras med en lätt honungssötma. En enkel och lättdrucken standard pilsner som inte tar ut svängarna.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera