2011-03-25

Ölbloggarträff i Uppsala - del 1 prelude och bryggeriet

Jag minns inte exakt hur det började, men det bör ha varit strax efter nyår.

Någon ölbloggare tyckte att det kunde vara kul att träffa andra ölbloggare och undrade om det var någon som ville hänga på senare i veckan.

Många svarade. Fast inte ”Ja! Hurra! Jag kommer!” som kanske hade varit det väntade utan ”Ja! Jag vill, men jag har så körigt schema, sånt här måste vi planera in först!”. Sagt och gjort, Johan från Portersteken skapade ett evenemang på Doodle (rekommenderat i all sin enkelhet och osäkerhet). Här någonstans tror jag att Jonas H från pilsner.nu blev insyltad och det hela skulle hållas hos Gamla Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Eller om det var i omvänd ordning? Nå.

Datum bestämdes. En… måndag? Nå, jag letade ivrigt övernattning men insåg snabbt att vardagar i Uppsala betyder bussinnes-priser, och dessa var höga. Till slut fick jag ett tips om ett vandrarhem/hotell på rätt sida om stan.

Strax innan arton hade jag promenerat till bryggeriet vars fasad… Okej, dags för en anekdot!

Någon gång kring 2006-7 promenerade jag, sambon och min vän Thorild omkring i industriområdet Boländerna när vi hade minisemester i staden. Givetvis var ett av målen att titta på det där bryggeriet. Jag tog ett par foton på fasaden, av vilka ett kom att användas på Beer Advocate som illustration. Senare, när jag pratade med Slottskällan, på Stockholm Beer & Whiskey Festival klagade de på att bilden inte var bra; de tyckte att det såg sunkigt och ostädat ut med en skrotig Volvo Express och en hög begagnade däck framför plåtskjulet.

Senare tillägg:
När jag nu hittade fram den gamla bilden så inser jag att jag måste tagit fel på bryggeritomten och kontorstomten.


April 2007.


Mars 2011.

Nu, när jag återvände så såg det faktiskt ännu värre ut. Bilen och däcken var visserligen borta, men fasaden var ännu mer blekt och sliten och planen framför var belamrad med soptunnor, tompallar annat bråte och under en presenning något som tydligen var delar av en mycket begagnad flasktappanläggning.

Fast de tre männen som stod och småpratade vid porten verkade inte speciellt berörda. Det visade sig vara bryggeriets ägare Anders Slotte, bryggare Urban (som sög på varsin pipa) och Jonas H Andersson, numera timanställd öl-vetare. De stod och funderade vad de skulle göra med den långtradare som under dagen kommit och velat lasta av… malt? flaskor? i den redan fulla lagerdelen av bryggeriet.

Vi var inte ensamma länge, för snart kom de andra som kommit med Stockholmståget.


Vi fick en kort och intressant rundtur i bryggeriet: Massvis av pallar med nya S:t Eriks-öl, helt nya ännu inte igångsatta lagringstankar, det vackra bryggverket i skinande koppar och den relativt nya flasktappen. Bryggeriet ger ett trångbott intryck, men det skulle snart vara löst: De har nyligen fått hyra en lika stor modul i andra änden av huset som nu skulle bli lager.

Vidare krånglade tydligen flasktappen. På frågan varför de jämt verkar göra det var svaret att det är den mekaniskt mest komplicerade delen av bryggeriet: Flaskorna måste tvättas innan ölen hälls i. Sedan kapsyl och etikett. Många moment och vätskor som skvätter omkring. Jag inser att jag borde frågat varför de övergav de snygga stubbiga flaskorna som 33 cl-ölen hade för flera år sedan, men det gjorde jag inte.

Klarade man att brygga så mycket att man höll alla jäs- och lagertankar i arbete: Ja, men det krävde numera att man gjorde flera vörtkok per dag, och det fanns ett slags skiftschema.


Vi samlade nu ihop oss och gick en trappa upp till överbyggnaden till filteranläggningen etc där det fanns en bar för gruppbesök. Här fanns också Jonas' flasksamling som innehöll mången nittiotalsflaska och som jag skulle få återkommande nostalgichocker av under kvällen.

Jag är ganska dålig på att komma ihåg namn, och jag skrev inte någon närvarolista. Men andra är bättre, och här kommer det länkar till andra som bloggat om kvällen:

2 kommentarer:

 1. "Någon ölbloggare" var också jag, och det var redan då som Jonas sa att han kanske kunde ordna så vi kunde vara på Slottskällan, så när det var Doodledags var den delen redan ordnad :)

  Tror förövrigt att den där långtradaren ville lasta av tomflaskor.

  Jag har för mig att man slutade med stubbflaskorna för att de var mycket krångligare att hantera än longneckflaskorna, men vågar inte svära på det.

  Slutligen så har Gyllenbock också bloggat om träffen: http://gyllenbock.blogspot.com/2011/03/pa-besok-hos-slottskallans-bryggeri.html

  Tack för att du letade dig upp till Uppsala, det blev en mycket trevlig kväll :)

  SvaraRadera
 2. Trist att fasaden inte förbättrats under alla dessa år och att det fortfarande ser ut som fan. Jag ber tusen gånger om ursäkt för det. Trist också att ni blir upplysta om allehanda "problem" det första som händer. Jag som jobbar mitt i dessa "problem" vill bara säga att vi som jobbar på SB jobbar för att eliminera de "problem" som finns.
  Vad det gäller stubbflaskorna så slutade vi med dom när vi bytte fyllare för sex år sedan. Det skulle kosta alldeles för mycket att bygga om den nya maskinen för att hantera stubbar. Djäkligt tråkigt, jag tyckte personligen dom flaskorna var skitsnygga.
  Ser fram emot att läsa fler trevliga inlägg i denna blogg (och andra ölbloggar).
  Skål!
  Peter, SB

  SvaraRadera