2011-03-09

Achel Bruin 8° Bier

”Trappist är aldrig trist” som en bekant skaldade vid en belgoprovning jag höll för länge sedan. Och varför inte skriva en ölrecension om just en trappistöl? Det har ju inte blivit så mycket recensioner här på senaste tiden.

Achel Bruin 8° Bier är en av de två öl från Brouwerij der St. Benedictusabdij de Achelse som kom på Systembolaget tidigare i vintras. Det är en dubbel, en rätt stark sådan, på 8%. Jag recenserade den våren 2007 och gav den då imponerande 4,3 i gammalt betyg.

När jag håller upp ölen skummar den kraftigt; det är ett kompakt tre fingrar högt skum som är ljust varmt brunt. Det sjunker långsamt ner och lämnar en del skumrester på glaset. Vätskan är klar och brun (30 EBC) med lite rött.

Doften är mjukt söt med toner av kandisocker, sirap och farin. En frisk blandning av syrliga och lite beska toner, fenoliska jästtoner och lite blandade torkade frukter. Beskan ökar något när temperaturen stiger. Kanske aningen lätt.

Smaken är söt och karamell-ig med en hel del nötiga och smördegstoner. Fruktiga toner av fikon, torkade aprikoser, kiwifrukt, mogna bananer och stjärnfrukt. En viss maltighet med en rejäl dos av kolakakor. Eftersmaken är söt med lite smörkola, tysk fruktkaka och en liten aning av mineraler. Den är relativt kort, men det gör att den känns lite lättare än om den smakat likadant som i början. Sötma och aningar av alkohol i slutet.

När temperaturen blir lite högre i glaset kommer det fram en lite mer märkbar beska genom hela smaken.

Kolsyran är mycket frisk, men inte överdrivet stark. De små mycket friska bubblorna försvinner snabbt från munnen men lämnar en friskhet efter sig. Vätskan är lite socker-kladdig och något mjuk.

Precis som när jag drack den här för fyra år sedan är det en riktigt stilig dubbel där man förbluffande väl dolt all alkohol.

Betyg: 4,175. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2011 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 17/08/12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar