2011-03-28

Mohawk vs Goldings vs Mohawk vs Amarillo

Systembolaget ville folkbilda lite om öl. Och vad skulle väl vara tydligare än att samtidigt släppa två öl med samma maltbas och jäst, men singelhumlade med var sin tydlig humlesort? Nej, just det. Bra idé!

I stor sett alla de små svenska bryggerierna lämnade i höstas in prover, och många av ölen dök också upp på fat på krogarna strax därefter. Ett par som inte dök upp bland dem kom från Wicked Wines fantombryggare Stefan Gustafsson och deras etikett Mohawk. De är bryggda hos Sigtuna Brygghus.

Båda öl är på 5,5% och kan klassificeras som pale ale. En engelsk humlad med ärke-engelska Godlings och en amerikansk humlad med lite ärke- amerikanska Amarillo: Mohawk vs Goldings och Mohawk vs Amarillo. De släpptes ut på marknaden i säsongssortimentet vår, 14 februari.

Jag kommer att recensera dem parallellt. Eftersom jag tror att Amarillo kommer att ha en kraftigare smak kommer jag genomgående att ta den efter Goldings.

Goldings: Doften är mild och gräddig. Viss beska och aningar av lösningsmedel. Gräs, hö och torkade örter/blommor. Lite alkohol, sötma och karamelliserat socker. Aningen pepprig.

Amarillo: Doften har toner av kola och torkade citrusfrukter. Lite kryddiga toner, anar jag lite rökt chili?

Goldings: Utseendet är nästan klar vätska och en kall guldfärg (20 EBC). Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Amarillo: Utseendet är nästan klar vätska och en varm guldfärg (22 EBC). Det två fingrar höga skummet äv varmvitt, det sjunker långsamt och lämnar mycket skumrester på glaset.

Goldings: Smaken är lätt och söt med tydliga toner av hö och torkade snittblommor. Aningar av aprikoser, russin och sött matbröd. Kroppen är rätt vek. Alkohol och lite lösningsmedel i den medelsöta eftersmaken såväl som toner av ljus sirap och en medelstor till mild beska. Avslutningen är värmande och aningen kemisk.

Amarillo: Smaken är besk med eleganta humlesmaker av pomerans, citronvodka, söta malttoner av bröd och deg. Medelstor kropp. Eftersmaken är humlig med en hel del beska och mycket torra, nästan astringenta, toner: Lemon curd, citronjuice, lite svartpeppar och en aning av wellpapp. Lite alkohol och en aning rotfrukter i slutet.

Goldings: Kolsyran är medelstark, de små bubblorna mjuka. Vätskan är mjuk.

Amarillo: Kolsyran är stark, bubblorna medelstora. Vätskan är mjuk.

Goldings: Omdöme: Aningen för vasst pepprig för min smak. Och lite för uppenbar alkohol.

Amarillo: Omdöme: På tok för mycket bismaker och inte tillräckligt tydlig aromhumle för att jag ska vara nöjd.

Ska jag vara ärlig så hällde jag ut halva flaskan av varje. Båda ölen gjorde mig lätt besviken på var sitt sätt.

Goldings: Betyg: 2,55. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment våren 2011 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 500 ml. Bäst före: 2011-10-01.
Amarillo: Betyg: 2,45. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment våren 2011 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 500 ml. Bäst före: 2011-10-01.

8 kommentarer:

 1. Vad har du för tankar angående Mohawk-serien? Jag har diskuterat med vänner och vi verkar ganska eniga om att det varierar väldigt mellan både flaskor och produkter. Verkar som man inte kan vara säker på om man fått en bra eller dålig flaska. Är detta något som du märkt av eller tänkt på?

  SvaraRadera
 2. @Joel: Jag håller med, det skiftar, och blir sällan jättebra. Får fundera mer på det.

  SvaraRadera
 3. Instämmer om dom här ölen. Den flaska Goldings jag provat var ok, men dom två Amarillo jag provat har gått från dålig till odrickbar. Den sista smakade kräftspad blandat med industri-lager så den åkte i slasken rätt snart.

  SvaraRadera
 4. Mohawk verkar spela i en helt annan liga när det kommer till att sälja defekt öl. Aldrig varit med om något liknande, tror jag är uppe i 5st flaskor nu. En Goldings, två Barleywines samt även två flaskor av deras porter. Tycker dom gör helt okej öl annars, och jag har inget hat för dom som så många verkar ha, dock så måste man ändå undra lite om hur dom lyckas få in så otroligt mycket grejer på bolaget.

  SvaraRadera
 5. Båda var grumliga och smakade konstigt. Har för mig att Sigtuna filtrerar sin öl men det verkar inte hjälpa. Vasken direkt tillsammans med en St Eriks Vår Lager. Tre usla släpp till dyrt pris. Kan man få igen pengarna på Systamet?

  Janne S

  SvaraRadera
 6. Jag har inte råkat ut för så många defekta öl men hur gör ni andra, häller ni bara ut eller reklamerar ni? Om det skulle vara så att ex Mohawk har en högre andel defekta flskor men ingen reklamerar utan bara häller ut kommer det varken komma bryggarna eller systembolaget till känna?!

  -Jimmy

  SvaraRadera
 7. Jag har reklamerat några stycken. Inte så mycket för pengarnas skull som för att signalerna förhoppningsvis ska nå fram till ansvariga.
  På pluskonton ska sägas att jag provade Extra IPAn igen när det kommit in nya flaskor och tyckte den var riktigt fin.

  SvaraRadera
 8. Kan inte hitta några direkta fel på min Amarillo men för mig så är Mohawk-serien lite för mycket mainstream. Specialöl för medelsvensson liksom. Ingen av ölen hittills har varit någon smaksensation utan snarare ok öl men till lite för högt pris.

  Mohawk vs Amarillo är inte tillräckligt humlad för att få bära namnet av en humlesort enligt min mening. Tycker inte att man känner humlen tillräckligt mycket i vare sig doft eller smak. Men det är en helt ok öl.

  SvaraRadera