2011-03-07

En dag på Carlsberg

Elefantporten. Huvudkontoret i bakgrunden.

Nu har jag strukturerat. Så först kommer en ren reseberättelse. ”Vad jag gjorde på lovet”, ungefär. Det mer öl-relaterade kommer senare. Det går att spara tid genom att sluta läsa här.

Och i enlighet med mitt manifest berättar jag att det är Carlsberg Sverige som bjudit mig på den här dagen inklusive flygresan. De har inte ställt några motkrav på vad jag ska skriva om dagen, eller ens att jag ska göra det.

04:45 är en mycket obehaglig tidpunkt, inte minst när väckarklockan börjar tjuta då. Jag har sedan en jobbrelaterad incident för några år sedan dessutom en del ångest för att resa bort tidigt. Men allt funkade som det skulle och 06:10 sitter jag på Nextjet-planet från Linköping mot Köpenhamn.

Utanför terminalen stod Henric från Carlsberg Sverige och … en journaliststudent som hade praktik på Allt Om Whisky vars namn jag genant nog inte kommer ihåg. Gruppen var planerad att vara något större, men folk hade blivit sjuka eller fått andra förhinder. Pilutta dem!

Taxi in till Carlsbergs Museum, den tidigare disponentvillan som idag också fungerar som ett konferenscentrum. Här hålls också Carlsbergsgruppens styrelsemöten. Museet är idag mest intressant som arkitektoniskt och kulturhistoriskt dokument; det ölrelaterade finns i besökscentrumet på andra sidan kvarteret. Det är dock öppet för grupper, och man kan få en kostnadsfri visning om man bokar i förväg. Något jag rekommenderar om man ändå är där.

J.C. Jacobsens kontor


Vattenkastare på husets baksida.

Vi träffade Jens Bekke, kommunikationsdirektör vid Carlsberg, som bjöd på en snygg morgenmad (=svensk frukost) (nej vi fick ingen Gammeldansk) och berättade lite om dagen, och om företaget. Vi fick också en rundvandring i museet och fick höra om de långsamt framskridande planerna att omvandla stora delar av bryggeriområdet i Valby till en bit modern storstad.

Jag noterade snabbt att huset, liksom stora delar av Gamle Carlsberg Bryggeri, är fullkomligt översållat med hakkors, en då politiskt obelastad lyckobringande symbol. Likaså finns det i de lite nyare delarna av bryggerihusen översållade med elefanter och elefantsymboler.

Historien bakom detta var att J.C. Jacobsens fyra första barn dog i unga år av hjärnhinneinflammation och han blev på grund av detta tidvis något besatt av att besvärja olycka. Elefanttemat fördes vidare av sonen Carl Jacobsen (bryggeriet är döpt efter en kulle i närheten som bär hans namn) som exempelvis byggde elefanttornet. Och beställde den logotyp, fylld med elefantsymboler, som koncernen fortfarande använder.

Ja, sådär kan man hålla på och berätta. Området är verkligen fyllt med historia och man verkar alltid haft pengar att förvalta denna historia.

Efter detta gick vi runt kvarterat för att höra om Carlsberg Laboratorium. Det får bli ett separat inlägg. Länk här och här.

Så blev det dags för frukost – alltså lunch för oss svenskspråkiga. Konferenscentrets kök presenterade en tallrik full med danska smårätter:Läckert. Till detta serverades Jacobsen Førårsbryg och Jacobsen Pale Ale.

Efter detta och en del intressanta diskussioner, delvis utgående från era frågor, dök Bjarne Maurer upp och han presenterades som besökscentrets skickligaste guide. Vilket jag efteråt håller för troligt.

Mer från den guidningen kommer i separat text. Länk här.

När vi sett på det som skulle ses hade vi hamnat i det ”vanliga” besökscentret där vi (mest jag, tror jag) begapade samlingen på över 20.000 flaskor från hela världen.

Därefter gick vi till den bryggeripub som avslutar besöksturen. Här träffade vi Bjarke Bundgaard som var en av de huvudansvariga för Jacobsenbryggeriet. Vi pratade en hel del om öl i allmänhet och dansk öl i synnerhet. Separat text kommer. Länk här.

Så var klockan kring 16:30 och dagen närmade sig sitt slut. Mitt flyg gick sist av våra avgångar, men vid 22:00 var jag hemma efter en ganska skakig flygfärd. Stel och trött.

Som sagt, det här var omslaget till de texter som kommer. Då blir det mer ölfokus.

2 kommentarer:

  1. Förvirrande det där med att frokost=lunch. De är inte kloka de där danskarna *tock tock tock*

    Låter meget intressant med Carlsberglaboratoriet, de har ju onekligen kommit fram till en del bra grejer där.

    SvaraRadera
  2. Frokost är något man fnissar åt varje gång man är i Köpenhamn :) Maten såg fantastiskt god ut.

    SvaraRadera