2011-03-20

Notiser XLV


Har det hänt något sedan slutet av januari?

Närke Kulturbryggeri har bryggt en (något sen) vinteröl till Akkurat: Närke Fimbul Vinteröl. 10%, rökmalt, enkvistar och hösthonung är det jag vet. Låter väldigt mycket Närke.

= = =

18 mars – 9 april kör Man in the Moon, även det en Stockholmskrog, sin nu traditionstyngda ”Sverigeyra”. De utlovar svenskodlade delikatesser på tallrikarna och nypåkopplade fat med öl från över 30 svenska småbryggerier närmast dagligen. Årgångsöl på fat och flaska från 1999 och framåt liksom diverse svensk sprit från små-destillerier erbjuds även det. Hemsidan ska vara uppdaterad, kolla detaljerna där.

= = =

Köpenhamns bästa ölbutik? Kanske, jag har ingen egen erfarenhet eftersom de har stängt så fort jag är i stan. Men många gillar Ølbutikken, som efter sex år av ständig tillväxt nu ska flytta till en större lokal: Istedgade 44 kommer att bli den nya adressen. Exakt flyttdatum är inte publicerat än, jag återkommer i frågan.

= = =

Det blev ju ingen Beer & Whiskey Festival i Göteborg i år (länk). Företaget Stockholm Öl & Vin arrangerar i stället något de kallar ”Ett smakprov” på Hotel Gothia Towers 26 mars 2011. Ur ölperspektiv är beer lunch och beer dinner med skribenten mm Michael Jarmis Michel Jamais som är det intressantaste: Föranmälan och mer information på deras hemsida, liksom ett löfte att arrangera en riktig mässa under 2012.

= = =

Extremöl är ett uttryck som (enligt dem själva) lanserades av Beer Advocate-grundarna bröderna Ahlström i samband med deras Extreme Beer Fest en gång i tiden. Tanken bakom ”extrem” har varit att ändra gränserna för vad öl kan vara, smaka, tillverkas och lagras. Under senare år har ”extrem” allt mer kommit att handla om extremt alkoholstarka öl, vilket gjort festivalen något… spritig.

För att vidareutveckla konceptet var i år alla deltagande bryggerier tvungna att erbjuda en öl som var ”extrem” på något sätt och ha som mest 5% alkohol. Detta är något jag verkligen gillar, få se om någon av dessa brygder det spiller över till oss vid tillfälle.

= = =

Dogfish Head är ett amerikanskt craft brewery som fått ett enorm uppsving i samband med TV-serien Brew Masters som går på Discovery. Efterfrågan har vuxit så pass att de nu helt slutar sälja öl i flera delstater. Likaså har all export, även om den varit minimal, stoppats.

Varför de inte utnyttjar situationen till att bygga ut och växa? Nej, grundarna och ägarna anser att det skulle inkräkta på deras sätt att driva företag och brygga öl. Så det lär inte bli mycket sådan öl i Sverige i framtiden (heller). Och jag som är så sugen på en 90 Minutes IPA!

= = =

Ny (med anor från 1892) ölkrog i Göteborg: Ölstugan Tullen är namnet, Andra Långgatan 13 adressen. Husöl: Ocean Ölstugan Tullen Red Ale.

= = =

Spendrups Bryggerier kör vidare med det koncept de startade med Pistonhead-ölen och har nu skapat varumärket Brutal Brewing. Från pressreleasen:
Vi behöver ett växthus, ett sammanhang där ”allt är tillåtet” och där kreativiteten kan få större utrymme. Men det är långt ifrån ett mikrobryggeri - det är Brutal Brewing helt enkelt, berättar Fredrik Spendrup, som tillträder som VD på Spendrups Bryggeri i maj.
Första ölen ut blir Cheap Thrills som kommer på Systembolaget 1 april. Tills vidare behåller jag en viss skepsis, samtidigt som jag inser att den här satsningen mer riktar sig till rockabilly-hipsters än oss ölnördar.

= = =

Det får räcka för idag. Nu ska jag packa inför ölbloggarträffen jag ska på i Uppsala i morgon!

4 kommentarer:

 1. Ölbutikkens nya ställe blir ju mer eller mindre mittemellan Mikkeller Bar och Kihoskh, och alla tre är inom bekvämt gångavstånd från tågstationen.

  Väl mött ikväll!

  SvaraRadera
 2. Michael Jarmis??

  Kan det vara den något mer kända Michel Jamais som avses?

  SvaraRadera
 3. Meh :( Satt just och tittade på det sista Brew masters-avsnittet. Där bygger de ut bryggeriet. Hoppades på export hit.

  SvaraRadera
 4. @Mattias: Givetvis. Så går det när jag har för bråttom.

  SvaraRadera