2011-03-17

Beer Here Vårwit (Tia Loca)

Ännu en öl som fått ett nytt tillfälligt namn för att passa in i Systembolagets lanseringsplan. Med en hypnotisk gest blev Tia Loca från danska fantombryggeriet Beer Here plötsligt Vårwit.

Den är bryggd i en blandstil som tittat lika mycket på belgisk witbier och sydtysk weissbier. Alkoholhalten är 4,5%. Den är fysiskt bryggd hos Brewdog i Skottland, vilket tydligt framgår på etiketten.

Färgen är mörkt guld; vätskan är något grumlig. Det tre fingrar höga skummet är stabilt och varmvitt.

Doften är mjukt jästig med lite kryddiga toner. En del syrliga dofter med en för stilen rejäl beska. Fruktskum-godis och fenoliska tvåltoner.

Smaken är frisk med en småintressant blandning av vete-syrlighet och humlebeska. Det är inte speciellt starka smaker, men i alla fall. Beskan är relativt hög för en europeisk veteöl. En lätt sryddig ton av koriander. Lätt kropp. Eftersmaken är såväl lätt som kort med en del banangodis och syrlighet. Jag noterade en del torra mineraltoner i slutet.

Kolsyran är stark; de medelstora bubblorna är friska. Vätskan är lätt, men ändå aningen sockerkladdig.

Jag blir alltid misstänksam när jag häller upp en wit och inte möts av en rejält grumlig öl. Ännu en gång besannades mina fördomar: Den är inte tillräckligt frisk och kryddig för att vara en bra wit och har inte tillräckligt mycket syra/fenoler/estrar för att vara en bra weissbier.

Betyg: 2,98. Tillgänglighet: Systembolaget säsongsortiment vår 2011 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 12-01-12 (batch 437)

9 kommentarer:

 1. psst... "Tia Loca" inte "Tica Loca"..

  SvaraRadera
 2. Dock ändå för mycket fenoler för min smak!

  SvaraRadera
 3. Jag stod och tittade på en här i förrgår, men jag gjorde visst rätt som hoppade över den.

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Tack för påpekandet.

  SvaraRadera
 5. Saknar den gamla etiketten ;-)

  SvaraRadera
 6. Smakade inte alls bra. Är dom här fantombryggarna eller vad dom nu kallas så bra egentligen?

  Sören Halmstad

  SvaraRadera
 7. Kul med alla nya ölsorter, men när man vandrat lagret runt så att säga hittar man alltid tillbaka till kära gamla Pripps Blå.

  SvaraRadera
 8. YKW: jag hoppas att du inte är allvarlig nu.

  Jag drack en Vårwit i förrgår och jag var nog mer förtjust i den än vad många andra verkar vara. Jag tycker att den var väldigt uppfriskande och lättdrucken. Men visst finns det bättre veteöl i både tysk och belgisk stil därute, men jag tyckte ändå att mötet blev lite spännande.

  SvaraRadera
 9. Provade den för ett par veckor sedan och tror inte jag druckit en sämre "finöl". Unken smak med alldeles för mycket koriander.

  Hemsk!

  http://hopfuldreams.blogspot.com

  SvaraRadera