2011-03-23

Brasserie de la Senne Taras Boulba

Är det här första ölen från Belgiska Brasserie de la Senne på Systembolaget? Det verkar så. Det är en välhumlad belgisk blonde på 4,5% som heter Taras Boulba.

Namnet, liksom etiketten, ställde mig rätt frågande. Men det här är vad jag lyckats skrapa fram: Taras Boulba är en kärlekstragedi-novell av Nikolai Gogol. Etiketten illustrerar en scen ur boken, något förändrad för att utspela sig i Belgien i stället för Ukraina. Mannen med tunnan ryter ”Idiot” på en obskyr dialekt, lika delar franska och flamländska. Textrutan berättar att ”Taras Boulba är väldigt upprörd, hans son gifte sig med en flicka från södra Belgien”

Doften är lite jästig med bara aningar av plastiga fenoler, oljefärg och söta mandlar. Lite lätta humletoner av hö och beska örter. Den känns ganska mild för att vara en belgisk ale.

Färgen är kallt orangegul med en aning guld; den är grumlig med lite jästpartiklar på botten. Det fingertjocka varmvita skummet sjunker sakta ner till ett tunt lock utan att lämna mycket skumrester på glaset.

Smaken är mjuk med en humle som mer får mig att tänka på engelsk IPA än belgisk blond (och jag gillar det). Aningar av jäst med lite plast och färg. Lite maltigt fruktiga söta toner i bakgrunden. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är förhållandevis torr med en fin beska, lite metalliska toner och en aning belgisk jäst. Metallen växter något i slutet.

Kolsyran är lätt till medelstark, de små bubblorna mycket friska. Vätskan är mjuk.

En mycket lättdrucken och oväntat humlig öl. Mycket uppfriskande, trist med de där metalltonerna bara.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter mars 2011 (lagerstatus). Pris: 23:90 för 330 ml. Bäst före: 20/01/13.

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte också att den var bra.

  Jag, å andra sidan, brukar uppskatta de där metalltonerna. Jag vill minnas främst Tetleys (går den att få tag på i Sverige nu för tiden? Eller gick bryggeriet i graven för något år sedan?)

  Hur uppstår metalltoner i öl?

  SvaraRadera
 2. @hugo: Tetley's ägs av Carslberg, men jag har inte sett deras öl här på många år, varken på krogen eller Systembolaget. I Sverige distribuerar Carlsberg i stället InBew:s Boddington.

  Metalltonerna kan komma från bryggeriutrustningen, om den rengjorts på fel sätt (mindre troligt i kommersiella bryggder), mineralrikt vatten, infektioner, för kort lagring eller en kombination av detta.

  SvaraRadera
 3. Texten i gula rutan ska lyda ungefär
  "Taras Boulba är väldigt upprörd, hans son gifte sig med en flicka från södra Belgien"

  SvaraRadera