2011-03-18

Amager Double Black IPA

Hur ska vi göra idag? Jo… Jag börjar med att bara från namnet och mina fördomar försöka föreställa mig hur den är. Jag har inte läst så mycket mer om den här på andra håll… Och så hämtar jag flaskan och ser hur bra det gått.

Ölen är alltså Double Black IPA från Amager Bryghus, det är en amerikansk svart ale på 8,5%.

Jag tror den kommer att vara i det närmsta svart, lite brun kant. Skummet kommer att vara tre fingrar högt och kallt brunt. Det kommer att bli en del skumrester kvar på glaset.

Doften kommer att vara besk med lite citrustoner och en del torra rostade nyanser, kanske lite övriga fruktiga toner och en del jäst. Något säger mig att det kommer att finnas en fet ton med en tvålig aning av kryddnejlika i bakgrunden.

Smaken kommer att vara friskt och spänstigt bitter med en del närmast syrliga citrus-skal, konserverad ananas och lite toner av nyslaget gräs. Rostad malt, en lätt syrlighet och viss torrhet. Det kommer att finnas en aningen stickig alkohol i bakgrunden som blir allt mer värmande. Eftermaken kommer att vara humligt bitter med en växande sötma och en mycket lätt rökighet i bakgrunden. Växande citrus och beska i slutet som sedan övergår i en ren lång beska.

Kolsyran kommer att vara mediumstark med relativt få bubblor, vätskan närmast tjock och m
mycket mjuk.

Jag gissar att betyget kommer att bli kring 3,95.

Sååå. Dags för facit!Färgen är svart med en brunröd kant. Det tre finger höga skummet är mörkt beige. En hen del skumrester blir kvar på glaset.

Doften är gräddig med en blandning av rostad malt och fruktig-beska humletoner. Lite torra toner av alkohol och beska örter. Aningar av feta fenoler och maskrosor.

Smaken har en spännande mix av söt rostad malt och fruktigt estrig humlig med en stor balanserad beska. Stor kropp. Eftermaken har toner av trä och kryddörter. En ganska mild beska (för något slags DIPA), lite kaffe med grädde och en mild sötma samt lite maltsyrlighet. Beska örter i slutet.

Kolsyran är kraftig med massor av kortlivade små bubblor. Vätskan är medelmjuk och något söt-kladdig.

En intressant och god öl, men vart tog ”Double” vägen? Mer humle tack!

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva sortiment mars 2011 (lagerstatus). Pris: 51:90 för 500 ml. Bäst före: 02.20.14 batch 831.

Tja, inte så pjåkiga gissningar va?

3 kommentarer:

 1. Kul upplägg på recensionen ;-) !

  // Martin

  SvaraRadera
 2. Jag har följt din blogg i ett par år nu och anser fortfarande att det är den bästa i sin kategori. Vad jag dock aldrig har fått någon riktig klarhet i är hur dina poäng genereras i en sådan noggrannhet. Vad har du egentligen för mall när du sätte dina betyg?

  Förövrigt måste jag säga följande om denna öl, vilken jag själv drack ikväll: Den gav ett tämligen blekt intryck till en början. Doften sade "hej, jag är en lätt schwarzbier men lite vågad humle" medan smaken egentligen inte sade någonting alls till en början. Denna uppfattning var jag dock tvungen att utveckla efter hand då jag upplevde att ölen växte avsevärt under 20-30 minuter. Mot slutet kändes det som en en underbar mix mellan en mellaneuropeisk svartöl med massor av strävatoner kopplat till en friskhet som landade någonstans i närheten av Guinness, marsipan och... Krusbär? Vad tror du?

  Mvh,
  Johan

  SvaraRadera
 3. @Johan: Tack för berömmet.

  Betygen skapas när jag recenserar ölen på Beer Advocate. Jag skrev mer om de två decimalerna här.

  Men jag kan hålla med dig i att de där omtalade 200 IBU som den ska ha inte märktes speciellt mycket. Å andra sidan är det ett känt faktum att rostad fyllig malt äter upp mycket av beskan.

  Hm, du drack den inte lite för kall från början?

  SvaraRadera