2011-03-02

Ska Modus Hoperandi

Första ölen av från den trio som Systembolaget släppt senaste veckorna från Coloradobryggeriet Ska Brewing Company är deras amerikanska IPA Modus Hoperandi. Alkoholhalten är 6,8%.

Ja, namnet är en ordvits på ”modus operandi”, latin för tillvägagångssätt, gärna mänskligt tillvägagångssätt och ännu oftare i polisutredningar.

Det har varit ett litet helsike att få tag i den här ölen, så fort det kommit in ett par lådor i min Systembolagsbutik så har de varit puts väck.

Doften är laddad med klassisk amerikansk humle: Grapefrukt-juice, en stor men ändå mjuk beska med avrundade söta toner och aningar av kåda, kalk, tall- och enbarr. Allt är krispigt, rent men kanske en aning för uppenbart.

Färgen är bärnsten med lite extra rött (24 EBC). Vätskan är klar och det två fingrar höga skummet är varmvitt, kanske rentav med en aning orange. Det sjunker sakta ner och lämnar en del skumrester på glaset.

Smaken är uppfriskande och humlig med lätta toner av deg och godis. Den krispiga beskan är medel till stark. Citrustoner av grapefrukt, apelsin- och pomeransskal och en aning lime. Aprikoser, fruktgodis och blommor i bakgrunden ger lite brittisk-influerad smak. Kroppen är medel till full. Rena lätta syrliga toner ger balans åt den växande beskan. Eftersmaken är frisk och besk med söta fruktiga toner med aningar av bröd och mysk.

Kolsyran är stark, bubblorna mycket små. Vätskan är mjuk.

En prydlig AIPA. Ge den en aning mer humlekomplexitet så blir den perfekt!

Betyg: 4,33. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment vår 2011 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 355 ml. Bäst före: 2011-08-31.

5 kommentarer:

 1. Herresatan...

  / Arga djävulen

  SvaraRadera
 2. Noterar att du justerat din betygsskala ytterligare. Nu snackar vi finlir.

  Jag gillade också Modus Hoparandis friska syrlighet från vetet, men tyckte samtidigt att kroppen var lite tunn så att alkoholen slog igenom något. Så jag gav den bara 3,84.

  SvaraRadera
 3. @Daniel Svensson: Det är inte jag, det är Beer Advocate.

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset. Har nu provat.

  SvaraRadera
 5. Det här var en riktigt god AIPA. Förvånansvärt god måste jag säga. Jag känner bortsett från kalk igen de smaker och dofter du beskriver men jag känner därtill en eftersmak av salmiak.

  SvaraRadera