2010-03-25

Beck Affumicator

Det är något av en tradition när Svenska Ölfrämjandet har årsmöte så bjuds det på något exklusivt i ölväg (för ölen förra året, se här).

Akkurat ville inte vara sämre, så i en paus under förhandlingarna så kom krögaren Stene inrullandes med ett 10-litersfat som presenterades som "En specialare från Beck Bräu!".

Ölen var en rökt doppelbock på 9,6% (vilket jag insåg först när jag druckit två mindre glas) och gick under namnet Affumicator. Lite research ger att ölen främst bryggs till ett par italienska krogar; exklusivt så det förslår.

Vätskan är något grumlig; färgen är rödorange. Ett litet varmvitt skum sjunker snabbt med lite skumrester kvar på glaset.

Doften är rökt. Mer som kallrökt skinka än lägereld eller röktorv. Lite sötma och an aning av rena humletoner. Elegant, men på något konstikt sätt kändes den samtidigt lite enkel.

Smaken är först mycket söt. Sedan kommer rökta toner in med en intressant bakgrund av mint och vitpeppar. En snabbt övergående humligt bitter ton som påminner om tysk pils (lite blommor). Torr, ren bitter eftersmak med en smak av rökta korvar och rökt holländsk ost. Avslutningen är oväntat lätt och aningen syrlig.

Kolsyran är frisk med små bubblor. Vätskan är lätt kladdig och mjuk.

En mycket trevlig rököl som inte alls var så söt som jag gissat. Den kändes väldigt tysk och lite elakt lättdrucken.Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Specialimport. Pris: Bjudöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar