2010-03-18

Något om små förändringar av öl

På den trevliga bloggen Humulus Lupulus skrev Pelle igår såhär:
Så var det dags att prova årets version av Oppigårds Easter Ale, som är en Old Ale enligt BeerAdvocate. Blev inte riktigt klok på om det var till årets brygd som de ändrade receptet eller om det var förra året, men så här gick det; [...]
och jag kände att det kanske kunde hjälpa med lite bakgrundsinformation (aningen kompletterad här):
Det här med ölstilar och receptförändringar är svårt, speciellt om man (som jag) ska försöka hålla ordning på en bit av en välbesökt site.

Tittar jag på Oppigårds hemsida står det att läsa "Årets (2009) Easter Ale är något mindre besk än tidigare år, något ljusare med litet inslag av kakao och kaffe toner som kommer av chokladmalten." men inget om några förändringar i år. Kan bero på att de hållit fast vid receptet, men det kan lika gärna vara så att hemsidan inte uppdaterats.

Det är ju lite av charmen med små bryggerier att ölen kan få små ändringar nu och då; ibland får man inte tag i exakt rätt råvaror, ibland är bryggaren på humör för någon liten ändring och ibland "bara det blir så". Vill man ha exakt samma öl hela tiden finns det ju andra som jobbar på det sättet, som Budweiser eller Heineken.

Tittar jag på de riktlinjer som BA-grundarna gett oss BeerFlyGuides så står det "Do not add a new entry (year) for a beer if the beer recipe has not significantly changed.".

Har Easter Ale genomgått "significantly changes" i år? Jag vet inte, men jag har inte sett någonting som tyder på det. Och det känns just nu inte tillräckligt tveksamt för att dra iväg ett mail till bryggeriet heller, man vill ju inte störa i onödan.

Inte blir det bättre av att det ser mycket kreativt arbete bland bryggarna. Blandningar av klassiska stilar, tekniker och råvaror är inte direkt något ovanligt. Det är kul, det är intressant, ofta är det gott men det ger en del huvudbry för os som ska försöka pressa ner de klotformade ölen i de klassiska fyrkantiga stil-lådorna.

Hoppas det klargjorde lite om hur det funkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar