2010-03-26

Tävling: Vi har en vinnare!


I går kväll, 23:22, kom ett mail:

Hej,
Jag gissar att du skrivit "Yorkshire squares".

Mvh,
Henrik
Och, som kan ses på den inscannade lappen. var precis vad jag skrivit! Stort grattis till Henrik.

Herdeomnämnande: Thomas, Patrick och Alexander som också svarade "Yorkshire Squares", men var inte riktigt lika snabba.

Ja, Yorkshire Squares... Vad är det då? När man brygger med överjäst och klassiska öppna jäskar kan reaktionen bli ganska explosiv, och den ännu funktionsdugliga jästen rinner ut utanför jäskaret till ingen nytta.

Enligt osäkra källor var det den engelske prästen, filosofen och vetenskapsmannen Joseph Priestley som under första fjärdedelan av 1700-talet hittade på en lösning på problemet:

Jäskaret byggdes av sten i en fyrkantig form. Utanför detta byggdes ytterligare en omgång väggar. Under jäsningen skrapades jästskummet av ölet, och ner i facket som bildas mellan karen. Sedan pumpades den jäsande ölen genom skummet och jästen kunde fortsätta jobba. Detta system används idag av Samuel Smith.

Processen utvecklades så att jästen i stället samlades i en mindre tank ovanför ölet och ölet kunde enklare pumpas genom skummet (används idag av Black Sheep med flera).

Experimenten fortsatte och så kom double drop-systemet där ölen startar i det över kärlet och under bryggbingen droppar ner i det nedre under det att jästen flyter uppåt (används av Brakspear).

Kanske nådde tekniken sin höjdpunkt med Pedigree-systemet där ölen i ett komplext system av träfat, koppartankar och rör flyttas fram och tillbaka under processen. Detta används idag enbart av Marston och delvis av Brakspear. Och nu är vi en bra bit bort från tävlingssvaret.

(Det är inte helt enkelt att få bra information om det här, om någon vet bättre hur det ligger till, kommentera gärna).

I vilket fall: Grattis, Henrik! Det hemliga priset är så hemligt att jag själv inte sett det, men det ska vara att ölinspirerat scrapbook-konstverk av Pilla från Pillaspysselfläck.

2 kommentarer:

  1. Grattis Henrik!

    SvaraRadera
  2. Grattis Henrik! Måste dock erkänna att det är lite surt att vara senare med rätt svar =)

    SvaraRadera