2010-03-15

Ørbæk Geniuss Extra Stout

Ännu en öl från Danmarksresan i december, den här gången en öl i stilen irländsk torr stout på 5% från Ørbæk Bryggeri: Geniuss Extra Stout.

Å ena sidan känner jag nu att jag dokumenterade mina ölinköp rätt dåligt när jag var i Köpenhamn. Å andra sidan var jag primärt där för att koppla av, inte för ölinköp. Det senare var en bonus. Å tredje sidan har jag nu funderat ut var jag köpte och för hur mycket, bakvägen.

I den finstilta texten på baksideetiketten förklaras det att deras bryggmästare Mathew Callahan (inflyttad från Irland) rekommenderar ölen till fisk, skaldjur och ost. Samt att den är bryggd på ekologisk malt och humle.

Färgen är mörkt brun, vätskan klar. Det gigantiska skummet är kompakt och beige, det sjunker långsamt ner med ett lätt fräsande ljud. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är torr med lätt rostad malt (med en liten aning av rökmalt). Söta toner av vanilj och kokos finns i bakgrunden. Dessa balanseras av en metallisk syrlig-bitter doft.

Smaken är mjuk och inbjudande: Torr, rostad malt med bara en liten aning rök och kaffe. Kroppen är lätt. Lite milda och ändå tydliga beska toner som växer i eftersmaken med en fin metallisk smak. Toner av gröna bönor, Irish Coffee och humlebeska i slutet.

Kolsyran är mycket mjuk med friska mikroskopiska bubblor. Vätskan är ytterst len; det är nästan att jag letar efter en kolsyrepatron i flaskan.

Den här var en positiv överraskning: En av de absolut bästa irländska stout-ölen jag druckit, och då var jag ändå gäst hos Diageo i Dublin i höstas.

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Flaska köpt hos Føtex i Dragør. Pris: 18:00 DKR för 500 ml.

2 kommentarer:

  1. Vad menar du med gäst hos Diaego? Förmodar att du bara fick dricka den kommersiella stouten som på andra sponsrade jippon eller bjöd dom på något annat?

    //Anders

    SvaraRadera
  2. @Anonym: Jag var inbjuden till Guinness' 250-årsjubileum i höstas. Om jag minns rätt hade de fem olika varianter av Guinness som man kunde välja på.

    SvaraRadera