2010-03-12

Lagunitas Censored

Efter lite letande efter en lämplig öl att börja kvällen med hittade jag Censored, en amerikansk red/amber ale från Kalifornienbryggeriet Lagunitas. Alkoholhalten är 5,9%.

Anledningen till den lite konstiga etiketten och namnet är att den tidigare hette the Kronic, men eftersom det också är namnet på en sorts kraftig marijuana så ogillades namnet av delstatens myndigheter.

Ett problem med mycket amerikansk öl som inte gått via Systembolaget är datummärkningen: Jag har ingen aning om den här flaskan var ett halvår eller flera år gammal.

Färgen är djupt koppar, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt. Det sjunker ganska fort lämnandes lite klumpar av skum på glaset.

Doften är söt och fylld av humle. Distinkta toner av torkade aprikoser och äpplen. Lite lätt rostad malt och en aning karamell. Den är inte speciellt besk, snarare lite dammig.

Smaken är milt rostad med en hel del maltiga söta smaker. Aningar av grönsaker och torkade frukter. Beskan försvinner iväg ganska snabbt och ger plats åt smaker av vaxkritor, torkade äppelringar och en aning rågbröd. Eftersmaken är lite torr med viss beska, alkohol och blandade grönsaker.

Kolsyran är medel till lätt, de små bubblorna mjuka. Vätskan är aningen kladdig.

Jag är ingen jättestor vän av varken amerikansk (eller för den delen irländsk) röd ale, och den här övertygade mig inte alls. Med en viss reservation för oklarheten över flaskans ålder då...

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Köpt på Fish & Beer, Köpenhamn. Pris: Okänt.

5 kommentarer:

  1. Vi provade en annan Laguinitas för ett par månader sedan som inte föll väl ut…se följande inlägg
    http://humuluslupul.blogspot.com/2010/01/liten-onsdagsprovning.html
    Så jag är inte så övertyfad att detta bryggeri gör de bästa amerikanska produkterna...

    SvaraRadera
  2. Min erfarenhet av Lagunitas är endast positiv. Jag har i och för sig aldrig druckit dem utanför USA och en del öl tröttnar ju rätt så fort.

    Jag frågar alltid efter färskheten på Fish och Ölbutikken. De är normalt sett väldigt ärliga. Senast på Ölbutikken så påpekade jag specifikt att jag inte ville ha några hyllvärmare från Port Brewing utan så färska som möjligt. Det innebar att jag fick hjälp med att kolla upp 3rd Anniversary tapp-datum från originalkartongen eftersom det inte framgick från flaskan.

    Jag tycker det är värt det extra besväret, för det är ju rätt så mycket pengar man lägger ned på detta intresse.

    Samma gällde för Hopslam som jag köpte i USA nyligen, där plockade säljaren glatt fram 95-batchen som precis kommit in på lagret trots att det låg 94-batchar i kylen. Sedan kunde jag inte motstå att prova båda bara för att se om det gjorde någon skillnad.

    SvaraRadera
  3. Det sexpack Lagunitas IPA jag drack i Kalifornien var jättefärskt och jättehemskt. Jag gav upp efter tre flaskor vill jag minnas. Med tanke på att det finns människor som tycker om den blir jag tvungen att tro att det var något fel på mina flaskor. Det var som att man hade tolkat den vanliga smakbeskrivningen "floral" väldigt bokstavligt. Det smakade blommor.

    SvaraRadera
  4. Fick tag på en Little Sumpin Wild Ale från Lagunitas som frugan köpte i Danmark. Fruktansvärt god öl.
    Fråga vart får ni tag på eran öl som ni provar?

    SvaraRadera
  5. @Anonym: Oj, det där var att tag sedan. Om jag minns rätt köpte jag den där flaskan hos Øl & Fisk i Köpenhamn.

    SvaraRadera