2010-03-27

Stensbogaard India Pale Ale

Ölen jag tappade räkningen på (mer om detta här): Stensbogaard India Pale Ale, en engelsk IPA på 5,3% från det danska bryggeriet Stensbogaard Bryghus. Förutom 5 olika humlesorter har ölen även bryggs med malt, jäst och honung. Bryggeriet rekommenderar den till en kraftig gulasch...

Färgen är brun; vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är fast, luftigt och varmbeige. Nästan inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften är mycket humlig, den är amerikansk i styrkan men brittisk i tonerna. Torra bittra dofter av torkad frukt, en kraftfull beska med lite syrliga toner. Jag hittar lite fenoler som får mig att tänka på rengöringsmedel med citrondoft. På det en lätt metallisk ton.

Smaken är ganska obalanserad: De torra beska tonerna (med lite syra och metall) balanseras inte alls upp av den maltiga sötma som borde finnas där. Sälta, buljong och grillat kött i bakgrunden. Torkade aprikoser och en aning av lakrits. Den långa eftersmakens beska minskar gradvis för att ge plats åt smaker av blandad torkad frukt, bittra örter (malört?) och en aning metall.

Kolsyran är, som det påpekas på etiketten, kraftig med en hel del småvassa bubblor.

Inte en helt igenom lyckad IPA; för mycket konstiga kemiska bismaker och inte den balans jag vill åt från en öl. Inte direkt prisvärd heller.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2010, i detta nu finns 200 flaskor kvar i lager/butiker. Pris: 56:00 för 500 ml.

3 kommentarer:

  1. Man kan ifrågasätta om det här är en engelsk eller amerikansk IPA. Jag är själv osäker i frågan.

    SvaraRadera
  2. Ändå rätt intressant att du tappat räkningen på några flaskor innan när den inte var prisvärd eller helt lyckad ;)

    SvaraRadera
  3. @DH: Jo. Det är ett hårt liv.

    SvaraRadera