2010-03-14

Skovlyst BirkeBryg

Insåg för några dagar sedan att det nog är bäst att försöka göra slut på de öl jag köpte i Köpenhamn i mellandagarna, i alla fall de med mindre lagringspotential. Det lilla danska bryggeriet Skovlyst har som specialitet att brygga på/med/av "skogens råvaror". I det här fallet, BirkeBryg, har man bryggt en ganska vanlig tjeckisk pilsner med en tillsats av björksirap. Alkoholhalten är 5,2%.

Färgen är medelmörk halmgul, vätskan är aningen oklar. Det lätt fräsande skummet är två fingrar högt, vitt och luftigt. Inga skumrester på glaset.

Doften är mycket söt med klara toner av björksav, ojäst vört och en aning blommiga humletoner. Den är rätt... enkelspårig.

Smaken är även den sirapssöt, det påminner en hel del om pilsnervört mer än en färdig öl. Björksirap, socker, lite blandade grönsaker och mineraler. Vissa mycket försiktigt beska smaker i eftersmaken liksom söt-syrliga fruktiga toner (kiwi, passionsfrukt). Avslutningen drar åt det torra hållet.

Kolsyran är mild, de medelstora bubblorna är mjuka. Vätskan är lätt med en viss kladdghet.

En rätt underlig öl, jag förstår inte riktigt vad som är tanken bakom tillsatsen av björksirapen annat än som ren gimmick.

Betyg: 2,15. Tillgänglighet: Jag är osäker om den här köptes på Fish & Beer eller hos Føtex Amager Centret. Pris: Okänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar