2010-03-05

Port Brewing Hop-15

Den här DIPAn på 10% har jag inte bara druckit tidigare, jag har såväl recenserat som bloggat om det: Hop-15 från Port Brewing!

Så nu tänker jag bara luta mig tillbaka, njuta och lite lojt berätta vad jag tycker. Om inte annat än för att skryta och visa min fina bild.

Flaskan var inte datummärkt, men danska importören Drikkeriget har satt på en klisterlapp med bäst före-datumet 01.10.11 vad nu det innebär. Flaskan köptes i mellandagarna på Fish & Beer, så jag har inga större förhoppningar om dess färskhet.

Färgen är ganska ljust bärnsten, vätskan är hyfsat klar.

Doften har "viss beska" med toner av färsk exotisk frukt, honung och grankottar. Den är rentav lite oljig av all humle, men någon humleexplosion är det inte fråga om, som väntat.

Smaken är betydligt bättre: Först söt som billigt gelégodis, sedan en rejäl citrus/barrskogsdominerad beska. Fast den går över relativt fort, lämnandes plats för en mer normal bitterhet, lite buljong (salt + umami) och en aningen vass sötma. Slutet är citrussyrligt med lite färskt furuvirke.

Kolsyran är medelstark, vätskan aningen tjock och lite klibbig.

Precis som väntat en mycket bra DIPA, och en gång i tiden den allra mest aggressivt humlade. Nu är den väl troligen mer än ett halvår gammal och aningen trött, men missförstå mig inte: Det är fortfarande en mycket bra öl, om än inte helt fantastisk.

Betyg? Den ligger någonstans strax över 4.

4 kommentarer:

 1. Borde det inte vara spöstraff på att spara sin humlebomber så länge?

  En mycket bra öl för övrigt.

  SvaraRadera
 2. @Alex: Tro mig, jag har verkligen försökt men tillfället har inte dykt upp förrän i kväll. Och den hade "åldrats" betydligt bättre än många andra öl i stilen.

  SvaraRadera
 3. Känner igen problemet. Man för köpnoja när man kommer in i en välsorterad butik som Fish eller Ölbutikken. Tusenlapparna ryker och så har man fyllt hyllorna.

  Sedan känner man inte för att häva i sig alla humlisar på en gång utan sticker emellan med annat godis och så vips sitter man där med prylar som börjat tappa stinget.

  Hittade en YuleSmith Holiday Ale (Imperial IPA-varianten) långt ned i kylen idag och slog upp den. Håller fortfarande bra klass, men med tanke på att den lanseras för att förgylla sommarmånaderna så kan man nog misstänka att det funnits betydligt mer citrus och gräs tidigare.

  SvaraRadera