2010-03-07

Brewdog Nanny State

Senare tillägg: Den här recensionen gällde den första versionen av Nanny State som såldes vintern 2009/10. Senare batcher ligger på 0,5 % alkohol och betydligt beskedligare 45 IBU.

För nytillkomna läsare kommer här en kort resumé:

Skotska mikrobryggeriet i BrewDog, som själv anser sig stå för ren punk i handling och attityd, hade gjort ett (då) jättestarkt öl, Tokyo*.

Brittiska självkontrollorganisationen Portman Group tyckte inte att det stod för den ansvarsfullhet och måttfullhet som branschen hade lovat att visa samhället och skickade anklagande brev.

BrewDog reagerade med att hånfullt attackera tillbaka. Som något slags inlägg i denna debatt bryggde man också ett vansinnigt humlat lågalkoholöl, en "insanely hopped imperial mild" på 1,1% alkohol och en beräknad beska på 225 IBU (det är ungefär tre gånger så mycket som skalan egentligen är gjord för). Ölen kallades för Nanny State.

Och när jag hittade en flaska av den ölen på Fish & Beer i Köpenhamn på minisemestern i julas så kändes det rätt självklart att prova den här, hur den egentligen kunde smaka? Det enda jag svagt kunde relatera till var de lättöl som Ölands Gårdsbryggeri tog fram med mycket varierande resultat.

Okej.

Batch 001, batchnummer och bäst-före-datum (01/06/10) är noterade på etiketten med bläckpenna. Gjordes det bara en enda liten batch av den här, månntro?

Färgen är mörkt bärnstens-brunröd, det tre fingrar höga skummet är ljust beige och kompakt. Ganska tjocka skumrester på glaset.

Doften innehåller massor av humle. Amerikansk humle, för att vara mer precis. Skarpa, nästan konstgjorda beska toner som gränsar till syrlig. Söta aningar av honung. Ganska trevlig doft, men det känns som någonting saknas, lite oklart vad.

Smaken är mycket bitter/syrlig, nästan sur. Ingen kropp alls, inte heller någon sötma. Kraftiga bittra toner med en kemisk känsla. Underliga bismaker av salt, stall, gummi och ull. Eftersmaken är rå och besk med lite lätt rostad malt i bakgrunden.

Kolsyran är mild, de många små bubblorna är mjuka i munnen. Vätskan är något lätt.

Tja, ungefär så här blir väl en öl på 1,1% alkohol och 225 IBU. I alla fall om man mest brygger den som ett debattargument. Fast nu har jag i alla fall druckit den.

Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: Okänt.

10 kommentarer:

 1. Man kan argumentera för att en nanny state har kraftiga bittra toner med en kemisk känsla och underliga bismaker. Så en god allegori kanske det är?

  Och så kan man ju fundera på hur en "imperial mild" egentligen ska smaka. Ska den alls det, egentligen?

  SvaraRadera
 2. @Morgan: Jag är själv lite förvirrad över uttrycket, speciellt som jag fått förklarat för mig att "mild" inte primärt har med alkoholhalten att göra utan att den är mindre bitter-humlad än en bitter.

  I andra ändan av skalan har vi Nynäshamns Pumpviken, en "strong mild" på 5,8% men med mycket liten beska.

  Såhär ett halv dygn efter att jag drack den här undrar jag om inte någon med lite mer tid och erfarenhet hade fått det att bli en betydligt bättre öl.

  SvaraRadera
 3. Nu hittade jag Brewdogs Nanny State i Systemets alkoholfri-hylla. Alkoholhalten är nere på 0,5% men det är iaf inga handskrivna etiketter längre. Du kanske kan plocka med en flaska så småningom och för att kolla om de har gjort några förbättringar?

  SvaraRadera
 4. Tamigfan den vidrigaste ölen jag druckit

  SvaraRadera
 5. Tamigfan den godaste "alkoholfria" ölen jag druckit!

  SvaraRadera
 6. Ett av de äckligaste öl jag någonsin druckit - alla kategorier. Luktar ljuvligt. Sen tar man första klunken och möts av en otroligt aggressiv och obehaglig beska. På gränsen till helt odrickbart. Jag var tvungen att hälla ut sista tredjedelen.

  SvaraRadera
 7. Man får ju vara förberedd på att detta är en totalt vansinnigt obalanserad dryck, 225 IBU (om det stämmer) och 0.5% alkohol. MEN med det förbehållet tycker jag detta är det bästa alkoholfria öl jag någonsin druckit. Där andra alkoholfria eller lättöl bara känns som att kyssa sin syster är detta som att få en rejäl käftsmäll av skolans nörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här recensionen gällde den första versionen av Nanny State som såldes vintern 2009/10. Senare batcher ligger på 0,5 % alkohol och betydligt beskedligare 45 IBU.

   Radera
 8. Vill jag ha en besk öl, vilket jag gör ibland, så är denna fantastisk. Inte minst för att jag kan köra hem, lägga mig och sova med gott humör - och vakna dito.
  Även andra alkoholfria öl med annan karaktär imponerar.
  Vill man berusa sig eller bara i allmänhet förstöra hjärnan är detta dock fel väg.

  SvaraRadera