2010-03-24

Notiser XXVI

Tillskott till den allt mer växande skaran ölbloggar är alltid kul. På senaste tiden har jag blivit uppmärksammad på de här två:

Mat och öl i kombination bjuder bloggen Portersteken på.

= = =

Humlörerna har en del nya infallsvinklar, bland annat har de utlovat
Ett av experimenten, som jag ser fram emot att göra, är vad olika glas gör för olika typer av öl (humle drivna, malt drivna och jäst drivna öl)
= = =

Glas ja. För en tid sedan presenterade Spendrups i samarbete med Orrefors nya glas i serien Difference. Tre olika glas blev det, benämnda Lager, Ale och Porter. Formgivare är Erika Lagerbielke.
– Glasets utformning förhöjer dryckesupplevelsen och att då få vara med att utforma de optimala ölglasen har för mig varit en ynnest, säger Johan Spendrup, bryggmästare och VD på Gotlands Bryggeri.
Om de håller vad de lovar vet jag inte riktigt (jag känner inte heller till pris eller tillgänglighet), men snygga är de i alla fall. Speciellt Ale-glaset känns faktiskt lite tidigt åttiotal i formen med den låga foten, såg inte de första Old Gold-glasen ut ungefär så?


= = =

Annars händer det säkert massor av ölhändelser som jag just nu inte har tid att hålla koll på. Vi lär inte gå törstiga i alla fall... Dempa har till exempel koll på vad som händer på Systembolaget i maj/juni: Länk.

9 kommentarer:

 1. Ja, de är snygga, men för den med taskig ekonomi kan ju ett glas i ikeas mjöd serie isf vara ett alternativ: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90092217

  SvaraRadera
 2. Ale-glaset på bilden ser ut som ett traditionellt tyskt bockölglas, tycker jag. Inte direkt något jag förknippar med de klassiska ale-länderna, men snyggt är det.

  SvaraRadera
 3. Sen finns ju de lite klassiska och roliga samuel adamsglasen som är skapade för att ge maximal doft och smakupplevelse. Lite lustig form och har inte hunnit komma över ett par, om det nu lär ske.

  manker @ mankerbeerblog

  SvaraRadera
 4. @Manker: Sam Adams-glaset kan köpas hos Sejdelshoppen.

  SvaraRadera
 5. Tack för dina intressanta inlägg och tipsen på nya bloggar. Jag hinner inte leta själv och är mycket tacksam att du tar fram de bästa :-)

  SvaraRadera
 6. Prova ölglaskonceptet Difference den 27 mars
  http://www.nk.se/sv/nk-stockholm/Kalendarie/Prova-olglaskonceptet-Difference-den-27-mars-/

  SvaraRadera
 7. Jag tycker inte att glasen är särskilt snygga. Lagerglaset skulle kunna vara ett vanligt Pripps blå-glas, porterglaset känns lite för globformat och aleglaset... åttiotalsnostalgi i all ära, men jag ser inte ale i det.

  Jag tycker det bästa ölglaset är Nils Oscars pilsnerglas med trycket "Nils Oscar är här".

  SvaraRadera
 8. Gillar porterglaset, men Orrefors är lite dyrt och mina kupor från Spiegelau som kostade ca hälften mot dessa är riktigt bra de med.

  SvaraRadera
 9. Du nämner humle-, malt- och jästdrivna öl. Själv är jag - lika många andra - mycket inne på humledrivna öl men känner att jag har ett hum om exempel på maltdrivna men kan du ge exempel på jästdrivna ölsorter? Finns det sådana på systemet och vad kännetäcknar dem?

  -Jimmy

  SvaraRadera