2010-03-17

Mohawk Rye IPA

När jag i höstas gick igenom de lanseringar som Systembolaget skulle göra under 2010 fans det några bland kommentatorerna som oroade sig för att det inte skulle komma "tillräckligt många intressanta svenska öl".

Såhär när det gått 3½ månad av året så tror jag att vi kan vara överens om att det inte har varit det stora problemet: Snarare har det varit jobbigt att kombinera en inte alltför vådlig livsstil med att hålla jämna steg med alla spännande nyheter.

Som den här: En svenskbryggd öl i amerikansk IPA-stil med en personlig twist av en ny bryggare. Några år tillbaka hade det varit en revolution, idag är det nästan ... rutin. Eller, ja, inte riktigt, men ni fattar.

Mohawk Rye India Pale Ale är ett steg för bryggaren Stefan Gustavsson och distributören Wicked Wine att starta ett eget bryggeri. Den här är gästbrygd hos Gamla Slottskällan i Uppsala.

Förutom 20% mältad råg är den bryggd med karamell- münchen och pilsnermalt samt de amerikanska humlesorterna Amarillo, Centennial, Columbus och Palisade.

Färgen är djupt bärnsten-röd; vätskan är klar. Det två fingrar höga varm-beiga skummet sjunker långsamt lämnandes en del skumrester på glaset.

Doften är söt med en tydlig ton av nybakt bröd. Knäck och rostade nötter. Fräsch fruktig humle. Grapefrukt och apelsinskal. Aningar av grillat kött och en medelstark beska. Mycket balanserad. Mycket amerikansk.

Smaken är mjukare och mer avrundad än vad jag väntat mig. Såklart finns det en ordentlig mängd bitter-fruktig humle, men det känns initialt som om den hålls tillbaka av mjukheten som jag gissar kommer från rågmalten. Förutom beskan finns det en halvsöt smak och milt nötiga toner. Bakgrundssmaker av tvål, svartpeppar och grapefrukt. Beskan växer i eftersmaken, trist bara att sötman som borde matcha den plötsligt försvunnit. En lätt sälta och toner av syrliga exotiska frukter finns även de i eftersmaken. Avslutningen innehåller värmande alkohol och en lång ren efterbeska samt lite fruktkarameller.

Kolsyran är medel med dragning åt mild, bubblorna är medelstora och mjuka. Vätskan är medelmjuk.

Ett annorlunda försök att göra en amerikansk IPA. Något för avrundad, lite för mycket av de dyrliga frukterna och aningen för lite maltig kropp. Inte illa alls, kommande öl från projektet kommer att bli mycket intressanta!

"Den här får du köpa fler gånger. Jättegod!" hör jag nu från sambon i sovrummet som jag delade flaskan med. Ett gott betyg.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter mars 2010 (i detta nu finns 2.134 flaskor i butikerna). Pris: 35:80 för 500 ml.

3 kommentarer:

  1. Är ju ingen höjdare på svenska jag heller, men varför delade du ölen med sovrummet och inte sambon som tydligen befann sig där?

    SvaraRadera
  2. :-) Nu är vi där igen; du saknar lite maltig kropp och sötma, jag tycker att den är kanongod just för att den är torr! Och pga den lite annorlunda tonen från rågmalten.

    SvaraRadera
  3. Alltså, min smakade järn. Eller som min flickvän sa "den här smakar ju blod". Vad är det som smakar så, eller var det något fel på flaskan? Är en vän av IPA men det här var ingen höjdare.

    SvaraRadera