2015-11-07

Öppen ölprovning - Svenska småbryggerier


Dagens ölprovning var på temat Svenska Småbryggerier var, om jag räknat rätt, den sjätte i ordningen sedan vi startade med det här på De Klomp sommaren 2009.

Och det har verkligen hänt en hel del i Ölsverige sedan dess, i en tid där engelsk pale ale var på väg ut och amerikansk IPA fortfarande var något nytt som låg och bubblade. Det känns som väldigt länge sedan.

Massor med folk dök upp och det kanske inte var helt perfekt akustik för alla, men det är verkligen kul att intresset finns!
  1. Första tvåkommaåttan på en provning? Jag tror det. Tempel Seraph recenserade jag nyligen här, men åter är det en mjuk hallon-syrlig öl. 
  2. Poppels American Pale Ale var kanske inte riktigt så fräsch som jag hoppats på, men här fanns såväl knäckig malt som citrus-humle. Balanserat.
  3. Rejäl syra fanns i Dugges Coconut Grove, den senaste ölen i Nordic Sour-serien. Den här gången hade den syrliga basen fått sig en dos kokos och ananas. I ganska måttliga mängder, det var först i slutet som någon kokos kunde noteras. Jag och Bobo funderade över vad för mat som passade till den här. Vi slutade efter förslagen Hawaii-pizza och Flygande Jacob.
  4. En öl jag såg fram mot att prova extra mycket: Omnipollo Ben, en APA med Simcoe i huvudrollen. Och visst var det bra: Närmast löjliga mängder ananas, mango och exotisk frukt! (bryggd hos Dugges så den passade på provningen dessutom)
  5. Premiär Arvidsjaur på provningarna i form av Nausta IPL. En humleöl med välrundade smaker och dold alkohol. Fast den tjänade inte helt på att komma efter Ben…
  6.  Eskilstuna Ölkultur har vi haft med förut, men inte Eskilstuna Dubbel IPA. Mycket humle, men kanske inte den beska som utlovats. Lite alkohol-het och kraftig eftersmak.
Handuppräckningen hade rätt få deltagare, men jag tror att Dugges Coconut Groove vann knappt. 

Nästa ölprovning håller Bobo i, han lovar en trådlös upplevelse. 17 november 2015. 15:00. Facebookarrangemang.

8 december kommer Björn att hålla en Nybörjarprovning som går igenom det grundläggande och har gott om tid för frågor och funderingar. OBS klockan 18:00. OBS måste förhandsbokas på bokning@deklomp.se. Mer information här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar