2015-11-18

Ost och Porter


Det blev två provningar på årets Porterfestival, den första med titeln Ost och Porter klockan 14:30. Provningen hölls av ost/vin/öl-experten Stefan Hellström från Linnégatans Ost.

Fyra föredragna kombinationer av svart ale och ost presenterades, inlett av en kortare osthistoria:

Det startade med en mild kombination av Carnegie Porter årgång 2015 och en bit en 20-månaders skånsk (eller var den småländsk?) Herrgårdsost.

Nästa kombo: 18-månaders engelsk Seriously Strong Cheddar och Göteborgs Nya Bryggeri Porter Fenix.

Sedan kom det en modern porter i form av Mohawk Black Rocket Porter och en oväntad ost: Rökt cheddar från irländska Fivemiletown. Riktigt läcker och godare än den vanliga holländska korvosten.

Sist ut blev det ädelt och tungt: Fransk Bleu d'Auvergne, och till det Haket Stronzo Imperial Stout.

Kombinationerna var väl genomtänkta och fungerade mycket väl. Jag provade runt lite och fastnade mest för kombinationen av rökt cheddar och dansk imperial stout. Det smakade… lägereld.

En trevlig och avslappnad provning, som dock hade sina problem: Dels var det stimmigt i restaurangen runt provningen vilket gjorde det lite svårt att höra allt som sades (speciellt för de som satt bakom provningsledaren), dels tog uppskärningen av osten och upphällningen av ölen väldigt lång tid där vi gäster fick sitta och vänta. Nu gjorde det senare inte så jättemycket eftersom det var lagom med fyra ostar på de 40 minuter som det tog.

Stefan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar