2015-11-22

Två öl i skotsk stil


När det nu kommit två öl i skotsk alestil på Systembolaget under hösten så tyckte jag det kändes rätt okej att prova dem mot varandra.

Först ut Skotsk Öl som är ett samarbete mellan skotska Belhaven och svenska Oppigårds, den har bryggts i Skottland. Malten är därifrån men humlen amerikansk. 5 % alkohol. Av någon anledning har Systembolaget valt att kalla den för Brown Ale.

Fingertjockt beige skum, den sjunker undan och lämnar den del rester på glaset. Den ljusbruna vätskan är klar.

Söt knäck i doften, örtkryddor, lite torkad frukt. Ren och lätt med en ton av vörtlimpa.

Smaken är framför allt fruktig med en del malt och en lätt tillbakahållen ren beska. Knäck, torkad frukt. Den är friskare än andra öl i den här stilen, som jag tycker ofta lutar åt det dammiga. Sirapslimpa i bakgrunden. Medelstor kropp. Växande knäckighet i eftersmaken och mer av den lätta rena beskan. Maltigt brunt slut med en kvardröjande humlebeska.

Stor kolsyra. Långlivade medelstora bubblor. Medelkrämig vätska.

Oväntat lätt och torr. Med det sagt en god maltig öl.

Betyg: 3,49. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 november 2015 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: SEP2016.

= = =

Bild: Åbro.
Den andra är brygd av Åbro, i ett samarbete med Svenska Hembryggareföreningen där vinnaren av Hembryggar-SM 2015 Staffan Högfeldt har bryggt sin öl: Skotten, en skotsk ale på 7,5 %.

Mörkbrun klar vätska, två fingrar högt ljusbeige skum som sjunker ner utan att lämna några rester.

Doften är stark och söt och för tankarna om farinsocker och Muscovadosocker. Alkohol och torkade frukter. Knäck, lite russin och knäckebröd.

Smaken är även den söt. Rund. Fruktig. Torkade bananskivor, hasselnötter och lite russin. En lätt och passerande beska. Medelstor till stor kropp. Knäckig nötig eftersmak med mjuk alkohol och röda mogna frukter/bär. Mjukt vörtigt slut.

Kolsyran är mjuk med små långlivade bubblor; vätskan är mjuk.

En rik, trevlig och maltig öl.

Betyg: 3,81. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 16 oktober 2015 (lagerstatus). Pris: 23:90 för 330 ml. Bäst före: 12 AUG 2016.

= = =

Lite orättvist att jämföra två öl med så olika styrkor, och jag har läst lite skeptiska reaktioner till Skotten tidigare. Och nej, den här hade nog inte vunnit SM men ändå en öl jag föredrar framför den andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar