2015-11-09

Bernard Celebration Lager

Bernard ja… När jag var mer aktiv i Östgötasektionen av Svenska Ölfrämjandet kring 2009 så var det en hel del öl från detta tjeckiska bryggeri som dracks och diskuterades. En stor anledning till detta var att de provade ölen ofta kom från den dåvarande Bernard-importören, ett skånskt enmansföretag.

Numera är det jätten Galatea som tar in ölen till Sverige. Och jag tror inte att det är någon slump att deras öl därmed finns tillgängligare än då. Som mixlådan på Systembolaget.

Från den har jag tagit Bernard Celebration Lager, en ljus tjeckisk 12° pils på 5 %.

Färgen är pilsner-gul (5 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt och det sjunker rätt kvickt utan att lämna några rester på glaset.

Den maltsöta doften har tydliga toner av blommig humle och en aning apelsinjuice.

Smaken är besk-söt och ren. Blommig beska. Franskbröd och kex. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande beska med gröna växter och röda äpplen. Brödig sötma i slutet med aningar av smörkola.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är rätt så kladdig.

Även om 12° brukar vara ganska söta tycker jag att den här väl kladdig. I övrigt en medelmåttig tjeck utan tydliga smörtoner.

Betyg: 3,04. Tillgänglighet: Som del av mixpack i fasta sortimentet. Pris: 22:50 för 500 ml (medelpris). Bäst före: 18.03.16.

5 kommentarer:

 1. Hur öppnar man den utan att den exploderar i ansiktet. Börja blir trött att det händer alltid när man öppnar ölen. Hur ska jag göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaa...aldrig vart med om det du skriver.
   Å då har öppnat en hel del såna flaskor.
   Kanske du som öppnar på ett märkligt vis?

   Radera
 2. Svar
  1. Det där mixpacket försvann ur sortimentet för sådär 8 år sedan.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera