2015-11-15

Rådanäs Porter

Om du läser detta när det publiceras så är jag just nu förhoppningsvis i sängen på Novotel efter ännu en lyckad Porterfestival. Men ölen drack jag som uppvärmning hemma på fredagskvällen.

Engelsk porter, alltså. Vad hade jag hemma? Rådanäs Porter från Rådanäs Bryggeri i Mölnlycke. 5,4 %…

Den varmt mörkbruna (80 EBC) vätskan toppas av ett fyra fingrar högt luftigt skum som sjunker undan med ett fräsande ljud. En del rester blir kvar på glaset.

Doften är rikt och avrundad med söt choklad, knäck/kola och melass. Metallisk beska i bakgrunden liksom en lätt aning av rök.

Smaken är rostad och mjukt söt med kaffe, melass, svarta vinbär och Marmite. Medelstor kropp. Eftersmaken är söt med toner av chokladkaka, mogna plommon, lakrits och karamelliserat socker. Ren lätt beska. Den långa avslutningen adderar aningar av cognac och rök.

Kolsyran är mycket kraftig och vass, vilket förstör en hel del för den här ölens krämighet (som jag tror att den borde ha). De vassa små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En i grunden maltig och mjuk porter, men något verkar ha hänt – jag tror inte att den ska vara så här överkolsyrad. Trots det…

Betyg: 3,46. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment sedan november 2014 (lagerstatus). Pris: 23:90 för 330 ml. Bäst före: juni 2016. Bach B3.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson26 november 2015 kl. 18:12

    Denna porter har jag provat. Den är väldigt bra. En av mina favoriter . Det blir ett återköp.

    SvaraRadera