2015-11-29

LHBF Vinterölsträff 2015


Igår hölls Vinterölsträff för andra gången i ordningen (den nostalgiske kan läsa om premiären här). Det är Linköpings Hembryggare som arrangerar, och i stort sett ett Hembryggar-SM i miniatyr där tävlingen främst är inriktad på svarta öl.

Vi domare bedömde inlämnade öl ur klass 7 Mild porter/stout samt klass 8 Kraftig porter/stout i SHBFs typdefar. Samt aktuella underklasser ur 11 Specialöl där grundölen var från 7 eller 8.

Till det Folkets Val i samma klasser samt en övrig klass:


Domardelen, som jag ledde i år med enormt stor hjälp från assistent Erik, genomfördes med fyra domare varav en intågad från Stockholm. Till det en elev som just gått domarutbildningen… 26 öl hade lämnats in till oss.

47 öl fanns i Folkets Val, och i allmänhet hade träffen växt till det dubbla mot förra årets träff som mer var ett test av konceptet. Många nyfikna och kunniga gäster cirkulerade bland de utställda ölen. 

Som vanligt numera höll ölen genomgående hög klass: Ingenting var uppenbart infekterat eller obehagligt, även om en öl hade väldigt svårt att hålla sig kvar i flaskan. Det fanns givetvis några som var sådär, men jag har druckit mycket sämre öl köpte på Systembolaget.

Det som genomgående kan påpekas är att inte hålla på och försöka göra avvikelser från typdefen om man lämnar in öl i de klassiska stilarna. Även om det blir väldigt goda öl så kommer de inte att nå ända fram om de lämnas in i fel klasser.

Om jag ska försöka spana på några trender från träffens öl är det två saker som slår mig: Dels var de inlämnade imperial stout-ölen inte riktigt så tunga och alkoholheta som de var tidigare. Dels att lakrits är en mycket populär smaksättning, ofta i kombination med andra tillsatser.Bedömningen gick väldigt smidigt, och även om det var hanterbar mängd öl så tar det på krafterna att sitta koncentrerad och fundera över ölen under de timmar vi hade på oss.


Pristagarna i domartävlingen blev följande:
  • Guld: Ekis, Jonas Eriksson
  • Silver: Slaka Imperial Stout, Henrik Lindqvist
  • Brons: Egeby Imperial Stout, Lars Karlström
Lite extra roligt var det att höra att bronsölen var en av de första öl som Lars hade bryggt. Folkets Val i kategorin porter/stout:
  • Guld: Hallon/Lakritsporter, Skæggers Brewhouse
  • Silver: Rosa Skum, Henrik Lindqvist
  • Brons: Second One, Roine Öhammar & Lars-Åke Larsson
Och så Folkets Val övrig öl:
  • Guld: Mangodingo, Alexander Vallén & Viktor Johansson
  • Silver: Slaka Glüh-Pomme, Henrik Lindqvist
  • Brons: Simple IPA, Jonas Eriksson

En av de utställda ölen som jag tyckte var speciellt intressant (även om den inte var svart) var Garagebryggeriet Funky Beer av Peter Pinaitis som fått sin jäst från äppelskal. Oväntat klar och ren, smakade ungefär som en blandning av en riktigt torr äppelcider och en ljus lager.

Ja, vinterölsträffen har verkligen funnit sin form och det finns fortfarande en del plats att växa på till nästa år. För så kommer det att bli.

Stort tack till alla inblandade: Domare, LHBF, besökare, utställare, sponsorn Vinland Barteknik och Restaurang Blåmesen för ett mycket lyckat arrangemang!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar