2015-11-06

Guinness Dublin Porter

Den andra ölen från Guinness' utforskande av sina arkiv är en lättare porter, på något sätt baserad på ett recept från 1796: Dublin Porter på lätta 3,8 %.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart. Vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är varmt beige och kompakt, det lämnar inga rester då det sjunker ner.

Doften är lätt och torr. Rostad malt, lite mineraler, kalk och metall. Aningar av katrinplommon och rostat bröd.

Smaken är lika lätt och torr. Mörk choklad, bränt rostat bröd, röda frukter, nougat och katrinplommon. Lätt kropp. Eftersmaken är även den lätt och torr, det påminner inte så lite om Guinness Mid-Strength. Träkol, olivolja och lätt ren beska. Avslutningen har toner av mörk choklad och träkol.

Kolsyran är lätt, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är mycket lätt, men håller sig borta från det vattniga.

Lätt och lättdrucket. Jag gillar, men inser samtidigt att den här inte är för alla. Kommer nog att beställa en låda så småningom…

Betyg: 4,1. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollin om 12 flaskor. Pris: 23:90 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 22/04/16.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar