2015-11-11

Bernard Bohemian Lager

This unpasteurized light lager is a beer with a balanced bitter taste in harmony with its tasty fullness, hop aroma and rich foam.
Ingredients: water, barley malt from the Bernard malt house, prepared Saaz hops, hop extract.

Så ser den kommersiella beskrivningen av Bernard Bohemian Lager ut. Det är en tjeckisk ljus lager på 4,5 % (11°) från Bernard. Och den sista jag dricker ur det mixpack som kom på Systembolaget tidigare i år.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan är kristallklar. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt,  och det sjunker snabbt ned till ett tunt lock utan att lämna några rester.

Doften har en tydlig ton av smör, långfranska, godis-sötma och blommig humle. Rätt medelmåttig.

Smaken är relativt lätt, speciellt om man jämför med Celebration Lager från samma bryggeri. Det som finns är tjocka toner av smör och mikrovågs-popcorn. Medelstor sötma, blommig humle, rätt låg beska. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är maltig med växande ren sötma, lite smör och färska snittblommor samt rosenvatten. Det korta slutet har toner av margarin och en mjuk sötma.

Kolsyran är frisk och ganska kraftig, de många medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Att jag skulle sätta ett något högre betyg på bryggeriets lite lättare öl var ingen jätteöverraskning, när det gäller tjecker föredrar jag ofta 10-11°-varianterna.

Förresten… Jag undrar varför de tre andra flaskorna i lådan har patentkork, men den här kronkapsyl?

Betyg: 3,34. Tillgänglighet: Som del av mixpack i fasta sortimentet. Pris: 22:50 för 500 ml (medelpris). Bäst före: 23.03.16.

1 kommentar:

  1. Håller med men skulle nog ge ett något lite högre betyg. Kanske nostalgiskt nu när jag inte kunnat besöka Prag på länge och njuta en riktig tjeck vid något gistet utebord längs någon gata i Vinohrady.
    Alkoholhalten har också justerats upp till 4,9%. Gillas.

    SvaraRadera