2015-11-20

Nääs Vinter IPA

Såg på nyheterna att det i morgon kommer att bli minusgrader för första gången i höst här i Linköping. Så det kan väl vara dags att hugga in i de där ölen från julölssläppet…

Den första får bli den relativt ojuliga Nääs Vinter IPA från Nääs Gårdsbryggeri, en amerikansk IPA på 5,5 %.

Färgen är bärnsten med lite rött, vätskan är klar. Det fingerhöga skummet är gräddigt kompakt och vitt. Det lämnar lite rester efter sig när det sjunker ner.

Doften är fruktigt söt och humligt besk med citrusfrukt och exotisk frukt. Lite grapefrukt och citronskal.

Smaken är frisk och besk med exotisk fruktjuice, citronskal och toffee. Växande ren beska, aningar av röda bär. Medelstor kropp. Eftersmaken är ren och söt med kåda, ananas, grapefruktjuice och lite röda bär-kola. Det långa slutet är mjukt och ganska fruktigt.

Kolsyran är medelstor, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk.

En (oväntat) söt, mjuk och fruktig IPA utan några konstigheter. En behaglig öl, precis som jag väntat mig av en Nääs-öl. Östergötlands bästa bryggeri? Ja, det tycker jag.

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Östergötland. Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 17-06-16.

1 kommentar:

  1. Bra och initierad recension, som vanligt Magnus. Dina kunskaper och omdömen uppskattas verkligen! 80kr/lit. är väl häftigt även för Östergötlands bästa bryggeri. När det svenska "bryggeriundret" besinnat sig kommer vi få både välgjorda och prisvärda drycker. Fram till dess väljer jag andra alternativ.

    SvaraRadera