2014-06-26

S:t Eriks Centennial

Bild: S:t Eriks.
Vi var förbi Systembolaget i förra veckan, och då passade jag på att plocka hem ett par öl som jag av olika anledningar inte köpt förut.

Först ut av dem blir S:t Eriks Centennial från S:t Eriks Bryggeri, en APA på 5,9 % som singelhumlats med just Centennial.

När jag häller upp ölen möts jag av en mörkare vätska än jag väntat mig, den är bärnsten med en dragning åt brun (40 EBC). Det fingerhöga skummet är varmvitt och luftigt och sjunker långsamt utan att lämna mycket till rester på glaset.

Doften är maltigmed syrlig-beska toner av apelsinskal och digestive-kex, ganska mycket sötma som drar åt plommon och knäck. Den känns lite… gammal.

Smaken är besk-söt. Åter hittar jag knäck och citrusfrukter, mest apelsinskal. Plommon och farinsocker. Medel till lätt kropp, den känns på något sätt ”tom”. Eftersmaken är kort och tunn: Citrusskal, kex/knäckebröd och torkad frukt. Doftblock i slutet.

Kolsyran är mild till medium, de medelstora bubblorna kortlivade i munnen. Vätskan är rätt lätt/tunn.

Nej, den här kändes inte bra. Jag tycker att det är helt okej att brygga en lite mörkare APA, men den här blev mest en trött amerikansk brown ale. Fast det är ju klart, jag vet inte hur länge den här flaskan stått på sin hylla. Har frågat bryggeriet

Senare tillägg: Enligt S:t Eriks är ölen tappad 12 maj 2014 och bör därmed ha varit så färsk det praktiskt är möjligt på Systembolaget. Deras referens från samma batch smakade som den skulle och inte som min flaska gjorde. Märkligt.

Senare senare tillägg: Jag recenserade en flaska från en annan batch senare, med mycket bättre resultat – länk. Och en annan flaska från samma batch fungerade väl även efter en månad i rumstemperatur.

Betyg: 2,74. Tillgänglighet: Systembolagets ordinarie sortiment sedan 1 mars 2014. Pris: 18:90 för 330 ml. Bäst före: 2015-02-15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar