2014-06-01

By The Horns Wolfie Smith

Om ni är i ungefär samma ålder som mig så är chanserna stora att ni tittade på ungdoms-sitcom-serien ”Hemma Värst” (”The Young Ones”) när det gick på SVT under mitten av åttiotalet.

Serien blandade väldigt brittisk slapstick och allmänt orealistiskt underhållningsvåld med Thatcher-kritik, playback-uppträdanden med då aktuella band och parodier på TV-program som få svenskar sett. Handlingen kretsade kring fyra studenter som delade ett radhus.

En av rollerna, Rick eller ”anarkisten” som han ofta kallades här, var en småfjantig drömmare som trodde sig vara ett språkrör för sin generation som drömde om att befria de förslavade folken med sin (katastrofalt dåliga) poesi. Vid de tillfällena kallade han sig Folkets Poet.

Vad har nu detta med denna öl att göra?

Jo: Wolfie Smith, denna amerikanska amber ale på 5,2 % från By The Horns Brewing Co, är döpt efter en figur i TV-serien Citizen Smith, som gick på BBC några år innan The Young Ones. Jag ser många likheter mellan Rick och Wolfie, men också en del skillnader. Var det tidsandan?

Etiketten påpekar dessutom att ölen innehåller såväl gluten som marxism.

Färgen är guld-bärnsten-röd (30 EBC), vätskan är klar (det finns lite jäst på flaskans botten). Det tre fingrar höga skummet är varmvitt, det lämnar en hel del rester efter sig på glaset när det sjunker ner.

Doften är rent humlig med toner av kakor/kex och alkohol. Lite vax/stearin i bakgrunden.

Smaken är överraskande besk i början, smakerna drar åt det blommiga-fruktiga hållet. Beskan mildras något och smaken övergår i stället åt det mer örtiga och kakiga. Medelstor sötma och kropp. Eftersmaken är besk med pomerans och digistivekex samt torkade örter. Avslutningen är mjukt besk med en del alkohol.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna långlivade. Vätskan är något lätt.

En trevlig och besk amber ale. Funkar prima till chilimarinerad grillad fläskfilé.

Betyg: 3,24. Tillgänglighet: Varuprov från leverantören The Five Finest. Pris: - för 330 ml. Bäst före: NOV 2014.

5 kommentarer:

 1. Ibland funderar jag på att döpa om bloggen till ”Ofiltrerat - den ordrika ölbloggen full av omotiverade associationer”.

  SvaraRadera
 2. Killer (Johan i Sumpan)1 juni 2014 kl. 20:13

  He he, The Young Ones var en kunglig serie... :)

  Ska ner till Linköping imorgon och blir kvar till tisdag. Är det något trevligt som sker på De Klomp måndag kväll, måhända?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer att finnas världens öl, traktens mat och trevliga gäster och kunnig personal. Annars har jag inte längre koll på schemat. Eventuellt är det öppen brädspelskväll i innersta rummet.

   Radera
 3. Var där stor smak av marxism?

  SvaraRadera