2014-06-04

Oscar Blues Ten FIDY

När köpte jag den här? Mars 2013, verkar det som. Sedan har den blivit stående. I julas bestämde jag mig för att det var hög tid att recensera denna burk, men… Sedan dess har den stått i kylen, flyttad mellan hyllorna.

Till slut det blev lite fånigt, och nu är det definitivt dags att dricka Ten FIDY, en russian imperial stout från Oscar Blues Brewery på 10 %.

Färgen är kolsvart, jag anar lite bruna toner när jag håller upp den. Vätskan är klar. Skummet är brunt och kompakt, det sjunker sakta och lämnar lite rester på glaset.

Doften är rostad och maltig med toner av mörk choklad, knäck, russin och en hel del melass. En viss beska och aningar av alkohol.

Smakerna är tjocka och lite feta med en viss sötma. Viss ren beska. Melass, saltlakrits och bränd malt. Mörk choklad och lite persikosylt. Stor kropp. Eftersmaken är avrundad med värmande alkohol, katrinplommon och träkol. Den långa eftersmaken har toner av torkad frukt och chokladkola.

Vätskan är tjock och kladdig. Kolsyran är oväntat mild. De små bubblorna är kortlivade.

En tjock fruktig och len RIS. God, men jag hade gärna sett lite mer kolsyra. Som sagt, den här sortens öl tycker jag det finns få tillfällen för, och jag har därför slutat köpa dem.

Betyg: 3,59. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter mars 2013 (fanns också februari 2014). Pris: 49:80 för 355 ml. Bäst före: November 8 2015 enligt burken, MAR 2019 enligt den påklistrade etiketten.

2 kommentarer:

  1. Jag har sedan första smakprovet 2011 hållt just den här, Ten FIDY, som en av de bästa öl att dricka. Jag skulle nog ge den ett något högre betyg men din avslutande mening stämmer oehört bra. När ska man dricka dessa smakbomber. Jag köper på mig massor och de blir mest liggande på lagring i väntan på det rätta tillfället. Ett inte så alkoholstarkt, humledrivet öl blir däremot aldrig långlivat i mitt kylskåp.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker en imperial stout är en förvånande förträfflig dryck till en stekt eller grillad köttbit, som tex en entrecote. Det är nåt med kombinationen av den hårt rostade smaken på drycken och den karamelliserade ytan på köttet tror jag. De tyngsta varianterna kanske är att ta i, men tex Fullers Imperial Stout är underbar!

    SvaraRadera