2014-06-07

Det stora ölutmaningen (spel)


När frugan var och shoppade i Ullared i julas hängde det med ett tärningsspel: Den stora ölutmaningen från förlaget Joker.

Omslaget indikerar att det är att slags förfestspel à la Fia med hutt, så mina förväntningar var rätt… låga. Och det var väl därför som det tagit ett halvår att öppna spelet och testa det. Priset minns hon inte, men det var nog ”rätt billigt”.

Rent tekniskt är det ett tärningsspel med frågekort och uppdragskort. Till detta ska varje spelare ha ett större och ett mindre glas. Och så öl att dricka.

Slår man 1-4 får man ett frågekort. Det rör sig om allmänbildning utan ölfokus. Frågornas svårighetsgrad varierar, från ”I vilket landskap ligger Örebro?” till ”Vilken känd sluttning namngavs efter prins Charles III?”.

Kommer det upp en femma får man utföra ett ”Trick”, som kan vara allt mellan ”Låt som fem olika djur på bondgården”, ”Kyss valfri medspelare” , ”Gör ett trick med spelkort” eller ”Sjung en sång du lärde dig som barn”.

Om tärningen visar sex så är det ”Plikt” och liknar rätt mycket ”Trick”, men här får man dricka öl även om man lyckas.

För det är det som spelet går ut på, att dricka öl. Svarar man fel på en fråga får man dricka ”två fingrar” ur sitt ölglas, tycker medspelarna att man misslyckas med sitt Trick så får man dricka upp det lilla glaset (”Dräparen”). Och den vanligaste texten på Plikt och Trick är att dricka öl utan vidare uppgift.

Spelet saknar naturligt slut, det ska ge sig självt när ölen tar slut eller man tröttnar.

Huuuuh?
Nu spelade jag det med frugan på balkongen en ljum försommarkväll, och … tja. Det funkade väl rätt bra. Det hade nog varit roliga om man varit fler och stämningen varit mer ”förfest”.

För de som är intresserade av ett spel utan regelstyrt drickande och mer specialkunskaper rekommenderar jag Frågespel Gott & Lyxigt från Alga. Och är man ute efter lite mer ölkunskap och samtidigt en mycket informell ölprovning så rekommenderar jag Gusto Ölprovningsspel (recension) från Njutningsfrämjandet.

Efter att ha druckit upp varsin K:rlek våren/sommaren 2014 så tyckte vi att det räckte bra. I stället blev det en aggressivt spelad och nervpirrande omgång Fia.

Som jag också förlorade.


2 kommentarer:

  1. Ölspel och alla spel som får en att dricka är trevliga. Tack för tipset! :) Här hittade jag ett annat ölspel som tydligen har en introduktion till ölprovning. http://elegant.se/butik/sallskapsspel/ett-olspel/ Har du lirat det eller t.o.m hunnit recensera det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det där har jag inte sett förut. Kul att det verkar finnas en marknad för ölkunskap.

      Radera