2014-06-25

DesignBrew Sassy Lassy Pale Ale

Okej, tredje och sista ölen från paketet med öl  från DesignBrew blir en APA på 5 %: Sassy Lassy Pale Ale. Den är bryggd hos Slottskällan den med, och distribuerad av Sigva.

Vätskan är klar och ljust kopparfärgad (15 EBC). Det tre fingrar höga varmvita skummet är luftigt, sjunker långsamt och lämnar en del rester på glaset.

Doften domineras av kex och beska. Det finns söta bismaker av deg, grönsaker och smör.

Smaken är tjock, kladdig och medelsöt. En hel del av kex/småkakor och knäck. Beskan är vass utan att bli kraftig. Stor kropp. Eftersmaken är tung med viss syrlighet, citrushumle och rågbröd. Avslutningen är besk-söt.

Kolsyran är medelstark; de små bubblorna är först vassa för att därefter bara försvinna. Vätskan är något tjock.

En rätt konstig öl med en hel del konstiga bismaker. Jag är inte övertygad, det känns som om något skaver i malten.

Förresten. När jag först såg små bilder på flaskorna trodde jag att etiketten förställde något slags diagram eller graf över något slags ljud. När jag fick se bilden på närmare håll insåg jag att den föreställer Skeppsbron i Stockholm som speglar sig i Saltsjön.

Betyg: 2,24. Tillgänglighet: Systembolagets lokala varor (beställbar styckvis till alla butiker). Pris 19:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 181114.

3 kommentarer:

 1. En hel del av smakerna som du beskriver i ölen från DesignBrew är ju klassiska felsmaker: kål, grönsaker, smör. Felsmaker som först och främst kan hänföras till bryggprocessen och inte till receptformuleringen. Min undran är därför hur fria tyglar ett bryggeri som Slottskällan egentligen ger en fantombryggare. Tar de bara emot ett recept och brygger önskad produkt? Eller lämnar de över nycklarna och går hem? Har du någon uppfattning?

  MVH
  Mattias O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer att kunna svara på de frågorna inom kort.

   Radera
 2. Att bedöma denna öl var inte lätt. Hur försiktig jag ändå var expanderade skumkronan hela tiden. Flaskan har lagrats svalt och har inte utsatts för omild behandling. Etiketten lovar hantverksmässigt öl av absolut bästa kvalitet. Någonstans i processen har det skett något oönskat.
  Signaturen Pivo

  SvaraRadera