2014-06-01

Dalarado Trappers Rye Pale Ale

Det dyker upp nya bryggerier hela tiden. Som det här: Dalarado Brewery i Malung. Jag vet ingenting om dem, mer än att en öl rrån dem i Systembolagets katalog stack ut lite extra: Trappers Rye Pale Ale, en rye beer på 5,2 %.

Råg och rågmalt används främst i tysk Roggenier, men även i amerikanskinspirerade öl som denna. Allmänt ger råg en lite rå, kryddig smak i öl.

Jag noterar först att flaskan är välfylld, nästan överfull.

Färgen är bärnsten-brun (15 EBC). vätskan helt klar. Det varmvita skummet sjunker sakta ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är kryddig och fenoliskt tvålig. Kryddnejlikor. Besk humle och lite örter. När temperaturen stiger kommer det fram lite plast.

Smaken är lätt med lite fenoliska kryddor (kryddnejlika, kryddpeppar, muskotnöt) och lätt jästighet i bakgrunden. Snabbt passerande beska. Den är faktiskt rätt intetsägande. Lätt till medium kropp. Den korta eftersmaken har lite tvåliga toner  och vetemjöl i smaken.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är långlivade. Vätskan är lätt.

En förvånande öl. Inga jättestora fel (förutom plastigheten, men den kanske är avsedd att vara där?), fast utan att vara blaskig är den ganska… platt.

Betyg: 2,73. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment (beställbar till hela landet). Pris: 27:40 för 330 ml. Bäst före: 02-08-2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar