2014-06-15

Poster: Poppels Ölets periodiska system
För en tid sedan fick jag ett mail från Poppels Bryggeri. De hade tagit fram en affisch med ”Ölets periodiska system” och undrade om jag ville ha ett exemplar.

Det ville jag, och några dagar senare fick jag hämta ut ett papprör hos postombudet.

Sedan gick det ett tag men nu har jag såväl köpt en ram (50×70 cm) och hittat en ledig vägg åt den.

Så, är det något att köpa för den ölintresserade? Mja.

Vad postern visar är en grafisk sammanställning av Svenska Hembryggareföreningens typdefinitioner 2013.

Varje kolumn är en huvudklass, och varje ruta en underklass. I rutorna står SHBFs typnummer, namn och tekniska data som tillåtet OG, FG, alkoholhalt och EBC-färg.

I en ruta nere till höger finns en kort förklaring och en färgskala (där allt över 70 EBC tryckte med svart färg).

Vilket dels gör den till ett väldigt tidsbundet dokument, man har fått med den stora revision av ale-klasserna som gjordes 2013. Flera av klasserna står inför motsvarande revision och kommer därmed att göra den här sammanställningen inaktuell. Fast så är det ju alltid.

Ett större problem är vilken målgrupp som den här postern är riktad till. Som domare funderar jag enbart på de här gränsvärdena när jag ska döma på en tävling. Och hembryggare har väl det här i sina datorprogram och recepttabeller.

Som öldrickare… Jag kan inte riktigt komma på någon situation när det är riktigt intressant att kolla föreningens definitioner. ”Nej, en ESB ska inte ligga på OG 1.070, häll genast ut den där flaskan du köpt!”

Det skulle i så fall vara när man pluggar inför domartentan. 

Med det sagt är den grafiskt snygg och välkomponerad, och ger en påminnelse av hur mycket öl kan vara i styrka, färg och typ.

Hade jag fått välja helt fritt hade jag snarare tittat på det schema som Pelle Stridh skissade på för Allt Om Öl och som visade hur olika stilar hängde ihop. Tyvärr hittar jag ingen länk till den just nu. Länk.


Sedan finns flera periodiska system för öl. Periodic Teble of Beer Styles är väl det mest kända exemplet.

Å andra sidan. Hos Pinal kan man köpa Poppels-postern för bara 19:00. Klart prisvärt, och om inte annat en kul ”Conversation piece ” vid öldrickande med kompisar.

7 kommentarer:

 1. Länken:
  https://beerinternational.files.wordpress.com/2012/11/allt-om-c3b6l-stilar-liten1-748x1024.jpg

  SvaraRadera
 2. Som ett tips:
  http://popchartlab.com/collections/prints-drink
  har många fina prints/affischer. Lite dyrare, men det är just prints - ingen massupplaga + finare papper. Skickar till Sverige (från NYC, USA).

  SvaraRadera
 3. Jag äger en stor affisch över livets historia - hur de större delarna av livets träd hänger ihop och utvecklats genom åren, samt kolumner för kontinenternas rörelser, större nedslag från rymden med mera.

  Den är från 1994 och ganska rejält daterad idag. Men jag skulle aldrig komma på tanken att ta ner den. Den är vacker, den är fortfarande väl värd att stå och fundera framför, den är ett vackert tidsdokument, och den är dessutom en grafisk representation av ett för mig viktigt intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Finns det någon nyare variant av den där affischen?

   Radera
  2. Förmodligen, men jag har inte letat.

   Radera
 4. 19:- är helt klart prisvärt. Dessvärre måste man komma upp i 150:- för att få handla där, och det är exklusive frakten, som ligger på 79:-.
  Jag tror jag hoppar det. Synd, för jag hade velat ha en.

  SvaraRadera