2014-06-18

DesignBrew Belle Chic


Något ska man väl ha för alla dessa år av onaturligt stort intresse av svensk öl…

Men först en liten bakgrund. För en tid sedan fick jag ett mail från Sebbe. Han jobbar på en vindistributör som heter Sigva. De har nyligen breddat sitt sortiment med ett svenskt nytt bryggeri, DesignBrew som Stefan Risberg står bakom. Och jag citerar från distributörens hemsida om bryggeriet:
Hemvist för kontor och produktion är i Danderyd utanför Stockholm.
Jag blev erbjuden några flaskor att prova och recensera vilket jag tackade ja till.

När jag så öppnade paketet och granskade etiketterna så rykte jag till, det var något som inte riktigt stämde med beskrivningarna.

Titta på batchmärkningen. Ja, det finns exakt ett bryggeri som märker sina öl så här! Slottskällan i Uppsala.

Jag kollade lite till på nätet. Om man har ett bryggeri så är det närmast obligatoriskt att ställa sig vid de rostfria utensilierna och ta bilder. Men inget sådant hittade jag, alls. Inte heller såg jag någon enda rapport från någon som besökt bryggeriet.

Och ölen går att köpa från hyllan i Uppsala, men inte i närheten av Danderyd.

Så jag frågade Sebbe om hur det egentligen stod till, för i övrigt ger all text från dem intrycket att denna öl är bryggd i Danderyd.

Svaret kom någon dag senare:
Stefan började sin verksamhet i källaren i sitt hus. Där utveckla han fortfarande sina öl och får fram smaker och sitt signum på sina öl.
Men eftersom efterfrågan varit väldigt hög efter den första releasen så måste han brygga mer.
Därför har han börjat brygga hos slottskällaren i Uppsala, vilken många andra också gör som är lite mindre på marknaden.
Så svaret på din fråga är väl både ja och nej. Ja han brygger sina stora batcher hos slottskällaren, men utvecklar all sin öl i källaren hemma i sitt hus, där han även planera för en expansion av sitt sitt bryggeri.
Ni som läser min blogg vet att jag absolut ingenting har emot konceptet fantombryggare, men jag tycker att man ska berätta att det är så man jobbar.

Nog om detta, till ölen jag tänkte recensera ikväll:
Bild: Sigva.

En av de öl jag fick i lådan var Belle Chic som har underrubriken Belgisk Enkel. Nu är det väl ingen formellt fastslagen stil, och det här ingen typdef-styrd tävling. Men en ”enkel” för mig är en kloster-måltidsöl på sådär 3-4 % (tänk Petite Orval etc)  Jag tycker att den här på 5,1 % utan problem kan kategoriseras som en belgisk pale ale.

Färgen är röd-orange-bärnsten (20 EBC), vätskan grumlig. Det två finger höga skummet är kompakt och varmvitt, det sjunker ner och lämnar en del rester på glaset.

Doften är torr med tydligt belgiskt fenoliska jästiga toner. Besk humle och lite exotiska frukter. Torrare och beskare än vad jag väntat mig.

Smaken är maltig, men inte speciellt söt. Nya världens humlesorter, citrusfrukter och exotiska frukter. Växande fenoliska toner, som gränsar till det tvåliga. Medelstor kropp. Tvålen och beskan växer i eftersmaken, men det gör också den balanserande sötman. Avslutningen är kort, söt och fenoliskt fruktig.

Kolsyran är medel-kraftig. De små bubblorna är friska och kortlivade. Vätskan är mjuk.

En intressant mix av det belgiska och det amerikanska (humlen ligger åt APA-hållet) som hela tiden gränsar till att gå över styr och bara smaka tvåligt. Men den klarar sig precis.

Betyg: 3,19. Tillgänglighet: Systembolagets lokala varor (styckvis beställbar till alla butiker). Pris: 26:30 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 060215.

1 kommentar:

  1. "slottskällaren i Uppsala" inte ens namnet är rätt?

    SvaraRadera