2014-06-15

Grebbestad Alberget 4A

Ibland får man äta upp när man gör spontana saker. Som när jag för en tid sedan var förbi på Systembolaget i Tornby och roffade åt mig en nyhet i hyllan som jag aldrig hört talas om tidigare.

Alberget 4A? Ingen aning.

Först senare kunde jag läsa på och insåg att jag genom att köpa denna ljusa lager på 5 % från Grebbestads Bryggeri gett fem kronor till en förening relaterad till Djurgårdens IF.

Vilket sticker i mitt IFK Norrköping-hjärta. Jaja, jag får väl skicka ner några hundralappar i PTG-tifohinken vid nästa match.

Förresten. Halvliters återvinningsglasflaska är inte många nya öl som använder. Det är väl bara Grebbestad och Jämtlands som framhärdar med dem av de mindre?

Färgen är halmgul (5 EBC), vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och vitt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset när det blivit till ett tunt vitt lock.

Doften är medelsöt med lite deg och franskbröd. Höga alkoholer och färska blommor.

Smaken är relativt ren med lätt sötma. Aningar av papper och pappersmassa lurar i bakgrunden. Beskan är ren och lätt. Medelstor kropp. Eftersmaken har en del toner av spannmål och ren alkohol. Avslutningen är ren med viss blommighet.

Kolsyran är kraftig till medelstark, de många små bubblorna är mjuka och långlivade.

Bättre än de billigaste eurolagerölen, men jag hade väntat mig lite mer smak och mindre papper i den här.

Och adressen? Det var det hus där Djurgårdens IF bildades. Fast frågan är ändå hur den här har hamnat på hyllan i Linköping? 

Betyg: 3,14. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment. Pris: 26:80 för 500 ml. Bäst före: 5 ÅR 15.

5 kommentarer:

 1. Grebbestad ska ha cred för att de, trots rådande trend, kör på med sina underjästa öl (med några undantag).

  SvaraRadera
 2. En beställning som aldrig hämtades ut, kanske efter den DIF-förlust..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske. Men får de verkligen göra så? Det var en del snack om att just den metoden mött motstånd internt och externt.

   Radera
 3. Sven-David Svensson17 juni 2014 kl. 08:31

  Det är inte ovanligt att personer som har beställt öl inte hämtar ut dem. Öl som är beställda av privatpersoner ställs på hyllan efter 14 dagar. Jag har hittat Jädrar öl från jädraås Bryggeri. Den var god

  SvaraRadera
 4. Du borde betygsätta vatten istället.

  SvaraRadera