2014-06-14

Öppen ölprovning: IPA


I eftermiddags höll jag ölprovning på De Klomp. Enstilsprovningarna går vidare och nu var det dags för hipster-storstark: IPA.

Cirka 35 glada gäster dök upp, fler än väntat som vanligt.

Jag försökte hålla nere på det historiska och det blev faktiskt ingen klassisk engelsk IPA alls. Ordern till ölchef Bobo var ”inga konstigheter, bara vanlig IPA”. Resultatet blev följande:
 1. Mikkeller I Wish IPA är en glutenfri AIPA på 5,5 %. Hade jag inte vetat om det hade jag aldrig trott att den var glutenfri, den marknaden har gjort framsteg. Lite tunn tyckte några gäster. Skissbetyg: 3,25.
 2. William Brothers Impale IPA höll samma alkoholhalt och är en vinnare i en skotsk hembryggartävling. Cascade, Simcoe, Nelson Sauvin och Citra resulterade i en öl som var var ganska söt och lite oengegerad. Skissbetyg: 2,5. 
 3. Nästa öl är en svensk klassiker i stilen: Oppigårds Indian Tribute. 6,6 % och 50 IBU. Besk, kådig och citrusladdad Cascade med rejäl maltighet. Skissbetyg: 4,25.
 4. Mer svenskt, med nästan samma mätdata. Poppels Nya Världens India Pale Ale har en mer nertonad bitterhumle med exotiska frukter från de australiensiska humlesorterna. Snygg balans, och lutar lite åt det engelska. Skissbetyg: 3,5.
 5.  Även om ordern hade varit ”inga konstigheter” inför den här provningen kunde jag acceptera en belgo-IPA. Här var en från USA; Clown Shoes Tramp Stamp. Funk och lite belgo-toner i doften, men smaken kändes lite… trött? med en del torkad frukt. Skissbetyg: 2,75.
 6. Alkohol och beska upp och snuddar vid en DIPA (7 %, 80 IBU) i Beer Here Executioner IPA. Trots det var den väldigt balanserad, frisk och lättdrucken med en hel del engelsk apelsinmarmelad. Skissbetyg: 3,75
Handuppräckningen efteråt hade en hel del spridda röster, men vanns (som jag minns det) av Poppels.  Någon som var med kan säkert rätta mig…

Nästa vecka tar vi midsommar. 28 juni är det dags för Bobo och den logiska fortsättningen: DIPA (Facebookarrangemang). Jag återkommer med ett just nu suddigt tema 26 juli. Välkomna då.


2 kommentarer:

 1. Vad har du fått tag i La Trappe krusen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ölen såldes på det sättet (samt glasflaska) när De Klomp öppnade för 5-6 år sedan. Har för mig att de var rätt mycket dyrare än glasflaskan och har inte sett dem sedan dess. Kolla med Galatea om du är intresserad?

   Radera