2014-06-20

Folkared 15 Wild Boar Mild Ale

För en tid sedan blev jag nästan desperat. Jag ville dricka mild! kollade snabbt igenom Systembolagets sortimentlista och hittade (som jag ju innerst inne visste) en ölsort med ”mild” i namnet: Wild Boar Mild Ale från Folkared 15, en dark mild på 4,8 %.

En tid sedan kom 2 av 3 beställda flaskan (den tredje hade inte klarat transporten) och nu är det äntligen dags att prova den.

Vätskan är mörkt brun (70 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är luftigt och beige, det sjunker långsamt och lämnar en del rester på glaset.

Doften är maltig och något rostad med söt choklad och mild blommig beska. Lite syrlighet i bakgrunden.

Smaken är även den maltig. Karamell, mjölkchoklad, aningar av plast, viss blommig beska och torkad frukt. Lätt till medium kropp. Eftersmaken adderar aningar av alkohol, chokladkaka, katrinplommon och en sakta växande beska. Slutet är något chokladigt och påminner om Tootsie Rolls.

Kolsyran är rätt kraftfull, väldigt så för stilen. De medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är lätt utan att bli blaskig.

Inte illa alls, det finns lite små skavanker här och var men inga större problem. Däremot tycker jag den kunde vara något sötare, mindre besk och betydligt mildare i kolsyran. Fast det sista kan man ju fixa själv.

Betyg: 3,18. Tillgänglighet: Systembolagets lokala varor (beställbara till alla butiker styckvis). Pris: 29:80 för 500 ml. Bäst före: 080814.

5 kommentarer:

 1. Detta är den bästa av deras (hans) öl tycker jag. Känns hyggligt stiltypisk. Kanske lite mkt kolsyra men annars ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att veta. Då håller jag mig nog till den här.

   Radera
 2. Men snälla Magnus Bark. Hur i hela fridens namn kan du bara gå på det Christian säger " bästa av deras (hans) öl " Bra då håller jag mig till den här, är det inte bättre att testa själv? Eller i alla fall höra vad andra har att säga. Från en som testat alla ölen från Folkared..

  SvaraRadera
 3. Då måste jag bara rekomendera deras imperial stout Moose Juice. Jag tycker den är fantastiskt god!

  SvaraRadera