2014-06-08

S:t Eriks Caspers (Yolle) Schwarz

Förra årets vinnare av Svenska mästerskapen i hembrygd öl, Anders Wendler, fick chansen att brygga sitt vinnaröl hos S:t Eriks Bryggeri. Denna schwarzbier på 5,1 % hette när den vann Caspers Yolle Schwarz, och det för den på bryggeriets sida också. Men på etiketten och hos Systembolaget har ”Yolle” försvunnit.

Huh?

Nå, ölen är mycket mörkt brun (70 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och ojämnt, det sjunker undan ock lämnar lite rester på glaset.

Doften är besk och torr. Rostad, nästan bränd, malt. Något söta aningar av kakao och knäck.

Smaken är frisk och rostad. Pumpernickel-bröd, ren bra beska. Lite choklad och beska örter. Lätt till medium kropp. Eftersmaken är rostad med långsamt växande beska. Den är torr och uppfriskande. Aningar av söt mörk choklad i slutet.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är lätt.

Inte speciellt komplex, men precis som det utlovas på etiketten så kombinerar denna öl pilsnerns krispighet med porterns rostade malt. En lättdrucken och smaklig schwarz!

Vad som hände med vinnaren Anders? Han blev bryggare på Nya Carnegiebryggeriet

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter maj 2014 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 2014-11-30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar